Στεγαστικά δάνεια: Με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο

Οικονομία


Απελευθέρωση δημόσιας περιουσίας από φραγμούς για να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς – Ειδική μέριμνα για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής

Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους για πρώτη κατοικία περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – η στρατηγική  του υπουργείου Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, την κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και τα προγράμματα «Κάλυψη» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Διαβάστε επίσης: Οι νέοι στην Ελλάδα δεν τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια – Επιστροφή στο πατρικό;

Διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» επίσης περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων, αλλά δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση δημόσιας περιουσίας από φραγμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Ειδικότερα, σε σχέση με τα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης προβλέπονται τα εξής:

1. Πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.

Αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια με τη συγχρηματοδότηση της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και των τραπεζών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια 25-39 ετών (ένας εκ των δύο), με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 έως τα όρια που προβλέπονται, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να μη διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο. Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ’ ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν τρία και περισσότερα παιδιά κατά τη…Πηγή: Source link