Σταϊκούρας: Το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστραφεί στους πολίτες

Οικονομία


Τι είπε για τον πληθωρισμό

Το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του, δηλώνει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Και αυτό, καθώς, όπως επισημαίνει, τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τους στόχους (και τον Ιούνιο θα είναι πάνω από τον στόχο), για λόγους που σχετίζονται με την καλή πορεία της οικονομίας, την αυξημένη κατανάλωση και την καλύτερη -έναντι των προβλέψεων- πορεία του τουρισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει τα μέτρα για το 2023 (που εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή) και προσθέτει ότι «από ‘κει και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της, θα θέσει στην κρίση των πολιτών τον σχεδιασμό της για την επόμενη τετραετία, ο οποίος, αφού μπήκαμε στο τελευταίο έτος, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται».

  • Διαβάστε επίσης:  Συνταξιούχοι: Αναδρομικά για όλους σε δόσεις

Σχετικά με μια ενδεχόμενη νέα έξοδο στις αγορές, ο υπουργός αναφέρει ότι σταθερή επιδίωξη είναι η συστηματική επικοινωνία τής χώρας με τις αγορές, εάν είναι μάλιστα εφικτό – ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές – με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Προσθέτει δε, ότι αυτό μπορεί να προκύπτει με τη συμβολή εξωγενών παραγόντων, όπως είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ, ωστόσο, κυρίως, οφείλεται στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Ενώ, για την πορεία του πληθωρισμού, εκτιμά ότι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, «θα αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν θα μας εγκαταλείψει. Έχει και ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά, που αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα».

  • Διαβάστε επίσης: Συνέδριο Economist: Ανάπτυξη πάνω από 3,1% για το 2022 «βλέπει» ο Σταϊκούρας

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, τον Αύγουστο η χώρα θα εξέλθει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο, ποιο είναι πιο δύσκολο, ο τριμηνιαίος έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ο καθημερινός έλεγχος των αγορών στις οποίες προσφεύγουμε για δανεισμό; Η στήριξη από την ΕΚΤ στα ομόλογα του Νότου διευκολύνει μια νέα έξοδο στις αγορές;

ΑΠ: Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο εισήλθε – μόνη στην Ευρώπη – το 2018,…



Πηγή: Source link