Σταϊκούρας: «Βέλη» σε τράπεζες και funds για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Οικονομία


Η επιτάχυνση των τελευταίων εβδομάδων και οι προκλήσεις

«Βέλη» προς τράπεζες και funds εξαπέλυσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την απορία του για καθυστερήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, την ώρα που το πλαίσιο είναι «αυτοματοποιημένο» και προσομοιάζει σε αντίστοιχα του εξωτερικού.

Όπως είπε οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν με ανομοιόμορφο τρόπο τις αιτήσεις και «μας ανησυχεί το ποσοστό του 46%», καθότι ο αλγόριθμος ήταν σε συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών.

Ακόμη ανέφερε ότι «οφείλουν τράπεζες και funds να συμπλεύσουν με την πολιτεία και να επιδείξουν δέουσα υπευθυνότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως έχει συντελεστεί η ρύθμιση μέσω του Εξωδικαστικού μηχανισμού δανείων αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις και παρατηρείται επιτάχυνση κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους  Μαριαλένα Αθανασοπούλου για την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.  Ο ίδιος έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των ρυθμίσεων σε 2-3 μήνες.

Δάνεια πάνω από 20 δισ. ευρώ

Όπως τόνισε ο ίδιος, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος.

«Χτίζοντας επάνω στις εντατικές προσπάθειες – όλων των συμμετεχόντων – τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες».

Ανησυχία

Όμως, παρά τιs προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200…Πηγή: Source link