«Σπίτι μου»: Ολα το νέο πρόγραμμα στέγης σε 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οικονομία


Ολα όσα προβλέπονται για τα δάνεια σε νέα ζευγάρια, ποιους αφορά, ποιοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο που αφορά της στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», δίνει το υπουργείο Εργασίας. Ολα όσα προβλέπονται για τα δάνεια σε νέα ζευγάρια, ποιους αφορά, ποιοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

  • Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε αναλυτικά: Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»: Οι επιδοτήσεις για 20.000 δικαιούχους και τα κριτήρια ένταξης

1. Τι προβλέπει το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων και ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν σε αυτό;

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90 %) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80 %. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10 % της αξίας του σπιτιού αντί για  20 % που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Επίσης με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

2. Ποια είναι τα νέα στοιχεία στο πρόγραμμα παροχής στεγαστικών δανείων σε νέους;

Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης. Συγκεκριμένα:

– Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.

– Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.

– Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

– Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη…Πηγή: Source link