Σούνακ πριν την G20: «Κράτος – παρίας» η Ρωσία

Κόσμος


Ο Βρετανός ηγέτης θα παρουσιάσει πρόταση για ένα οικονομικό σχέδιο πέντε σημείων για τις χώρες που απαρτίζουν την G20, με βασικό σημείο τη μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Του Θανάση Γκαβού 

«Κράτος- παρίας» χαρακτηρίζει τη Ρωσία ο Ρίσι Σούνακ λόγω και της απουσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν από τη σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σε άρθρο του στη «Daily Telegraph», που συμπίπτει με την άφιξή του στη σύνοδο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός γράφει πως ο Ρώσος Πρόεδρος δεν επιχειρεί καν να δικαιολογήσει τις πράξεις του, παρά το γεγονός ότι η χώρα του «είναι υπεύθυνη για τόση πολλή αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Ο κ. Σούνακ θα αξιοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της συνόδου για να καταγγείλει ενώπιον του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την εισβολή στην Ουκρανία ως παράνομη.

Στο άρθρο του αναφέρει: «Δε θα επιτρέψουμε το οικονομικό μας μέλλον να καταστεί όμηρος των ενεργειών ενός κράτους παρία, ούτε το μέλλον των συμμάχων μας».

Χαρακτηρίζει επίσης «ιστορικό ορόσημο» στον ουκρανικό αγώνα για ανακατάληψη όσων έχει πάρει η Ρωσία την ύψωση της ουκρανικής σημαίας στη Χερσώνα.

Ο Βρετανός ηγέτης θα παρουσιάσει παράλληλα πρόταση για ένα οικονομικό σχέδιο πέντε σημείων για τις χώρες που απαρτίζουν το G20, με βασικό σημείο τη μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την απευθείας κυβερνητική στήριξη στους πιο αδύνατους, τον τερματισμό της «οπλοποίησης» της παραγωγής και διανομής τροφίμων, το περαιτέρω άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου και τη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να αναπτυχθούν με τρόπο βιώσιμο.

Στο Μπαλί θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του νέου Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Σούνακ θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: skai.grΠηγή: Skai News