Σκρέκας: «Όσο διαρκεί η κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Οικονομία


Ο υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε για τα νέα μέτρα στήριξης και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Για τα νέα μέτρα στην ενέργεια, για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον αντίκτυπο, που θα έχει η ενεργειακή κρίση που περνά η Ευρώπη, στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις μίλησε στο Mega  ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

«Όταν ερχόμαστε στο θέμα της ενέργειας, τα πράγματα σοβαρεύουν και σοβαρεύουν και πολύ. Το θέμα της εξοικονόμησης πρέπει να μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έχουμε μία τεράστια ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Το φυσικό αέριο είναι 10 φορές πιο ακριβό από τις τιμές πριν 1,5 χρόνο. Αυτό επηρέασε τη χώρα μας από πολύ νωρίς, και η κυβέρνησή μας είχε προνοήσει με το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και να αξιοποιεί πόρους από τις δημοπρασίες των ρύπων όπως κάναμε όλο ο προηγούμενο 12μηνο, και να στηρίζει τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή κρίση», ανέφερε.

  • Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Ετσι θα ρίξουμε τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

Μέτρα στήριξης

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην επερχόμενη ΔΕΘ και τις κινήσεις στήριξης των πολιτών, ο κ. Σκρέκας είπε πως, «οι ειδικοί φόροι στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Το ειδικό τέλος είναι κάτω από 2-3 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και το φυσικό άεριο τον χειμώνα που έρχεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι όσο διαρκεί η κρίση εμείς θα στηρίζουμε, και το έχουμε αποδείξει εδώ και έναν χρόνο. Με συνέπεια στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, ούτε τον προηγούμενο χειμώνα, και πολύ περισσότερο αυτόν που έρχεται. Δεν θα αφήσουμε τα νοικοκυριά απροστάτευτα να κρυώσουν».

Παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

«Έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα, ρυθμιστικές παρεμβάσεις, υποδομές και οικονομική στήριξη. Όταν λέω ρυθμιστική παρέμβαση εννοώ ότι, εδώ και 48 ημέρες έχουμε θέσει έναν μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έσοδα τα βάζουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, και…Πηγή: Source link