Σκρέκας προς βιομηχανίες: Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου

Οικονομία


Ενεργοποιεί το Plan B η κυβέρνηση – Συνάντηση του ΥΠΕΝ με Παπαλεξόπουλο, Στασινόπουλο και Μυτιληναίο – Ζητήθηκε η εκπόνηση σχεδίων περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας των εργοστασίων

Την εκπόνηση σχεδίων περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ζήτησε από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ο Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο με τους Στασινόπουλο (Βιοχάλκο), Παπαλεξόπουλο (Τιτάν) και Μυτιληναίο (Αλουμίνιον της Ελλάδος), από τους οποίους και ζήτησε να ετοιμάσουν άμεσα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων των εργοστασίων τους, προκειμένου αν παραστεί ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή τους χειμερινούς μήνες. Πηγές θέλουν τον υπουργό να ζήτησε τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανικές μονάδες, και μάλιστα χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι που απασχολούν.

  • Διαβάστε επίσης: «Αντίδοτο» στην ενεργειακή κρίση με… μοντέλο Ιβηρικής

Στόχος της κίνησης του Κώστα Σκρέκα είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15%, και στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η παροχή του ρωσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα (ο εφοδιασμός γίνεται από τον αγωγό Turk Stream) να μην οδηγηθεί η περικοπή φορτίων ρεύματος και φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και μικρότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΟΤ, στη συνάντηση, που έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε τους μεγάλους βιομηχάνους για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, καθώς και για τις κινήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τα μέτρα ενεργειακής επάρκειας και το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και αερίου.

Επιχείρηση «θερμοστάτης»

Οι εξελίξεις με τον Nord Stream 1 και τη νέα αιφνιδιαστική κίνηση της Gazprom να μην δώσει ξανά σε λειτουργία τον αγωγό προκαλούν ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης.

Αν και η Ελλάδα δεν εφοδιάζεται, όπως προαναφέρθηκε, με αέριο από τον συγκεκριμένο αγωγό, εντούτοις το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν οι στρόφιγγές του αναμένεται να…Πηγή: Source link