Σκέρτσος: Η νέα γενιά αποκτά δικαίωμα σε προσιτή, σύγχρονη στέγη

Πολιτική


«Μπροστά σε αυτό το νέο κοινωνικό και γενεακό ρήγμα δεν μένουμε αδρανείς. Δημιουργούμε το νέο πρόγραμμα #σπίτιμου με προϋπολογισμό ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με μόχλευση εθνικών, κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων»

«Με το πρόγραμμα #σπίτιμου η νέα γενιά δεν θα χάσει το δικαίωμα που είχαν θεμελιώσει οι γονείς μας στην απόκτηση ή μίσθωση προσιτής σύγχρονης στέγης», υπογραμμίζει, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος κάνοντας επιπλέον λόγο για «μείζονα στόχο προοδευτικής πολιτικής για όλους μας».

Ατροφική επί δεκαετίες

Στο άρθρο του, αναλυτικώς, ο υπουργός Επικρατείας ξεκινά από ιστορική αναδρομή του στεγαστικού ζητήματος, σημειώνοντας  εισαγωγικώς πως «η ευφυής και προσφιλής πολιτική της αντιπαροχής – η ανταλλαγή δηλαδή γης με διαμερίσματα – λειτούργησε για δεκαετίες στη μεταπολεμική και μεταπολιτευτική Ελλάδα του 20ου αιώνα σαν ένας μοχλός κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου […] Αυτό που το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος προσπάθησε να πετύχει μέσα από οργανωμένα και εκτεταμένα κρατικά ή δημοτικά προγράμματα κοινωνικής στέγης, την άμβλυνση των ανισοτήτων, στη χώρα μας το πετύχαμε μαζικά – και κάπως άναρχα – έως την πρώτη δεκαετία του 2000, με κινητήριο μοχλό τη μικροϊδιοκτησία και την ιδιωτική πρωτοβουλία της αντιπαροχής».

  • Διαβάστε επίσης Γιάννης Οικονόμου: Ανεφάρμοστα τα μέτρα του Αλέξη Τσίπρα

Τούτου δοθέντος, «η κρατική πολιτική της «εργατικής στέγης» σε μια κοινωνία που διψούσε για κοινωνική και οικονομική άνοδο, παρέμεινε για δεκαετίες στη χώρα μας επίμονα ατροφική, κάπως περιθωριακή και ίσως με ένα στίγμα για τους δικαιούχους της. Μέχρι που φτάσαμε στο άστοχο κλείσιμο – επί μνημονίων – του τέως οργανισμού εργατικής κατοικίας για να εξαφανιστεί εντελώς από τις δημόσιες πολιτικές η στεγαστική πρόνοια. Σήμερα, η έξοδός μας από την δεκαετή οικονομική κρίση μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια αγορά ακινήτων σε ριζικά διαφορετική κατάσταση, και με τη νέα γενιά σε χειρότερη θέση από τους γονείς της ως προς την πρόσβαση σε προσιτή στέγη», αναγνωρίζει στο άρθρο του και προσθέτει:

Οικιστικό σοκ

«Η κατάρρευση των εισοδημάτων αλλά και της οικοδομής τη δεκαετία 2010 – 2020 οδήγησε σε ένα γερασμένο και μη κατοικήσιμο οικιστικό στοκ. Σύμφωνα…Πηγή: in.gr