Σε τεντωμένο σκοινί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αν κοπεί το ρωσικό αέριο

Οικονομία


Οριακή η κατάσταση του συστήματος ηλεκτροδότησης, με βάση τα τεστ προσομοίωσης της ΡΑΕ – Το Plan Β και τα δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί η κατάρρευση

Την αδυναμία κάλυψης των αναγκών ηλεκτροδότησης, ταυτόχρονα, της χώρας μας και των γειτονικών της κρατών, που σήμερα εφοδιάζονται με φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αν η ρωσική Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα του αγωγού Turk Stream προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις προσομοίωσης που κάνει ο Ρυθμιστής μαζί με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση κινδύνων στον τομέα ηλεκτρισμού δείχνουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εξαγωγές ρεύματος και αερίου από την εγχώρια αγορά θα πρέπει να διακοπούν.

Και πάλι όμως, αναφέρουν τα σενάρια της ομάδας διαχείρισης κινδύνων, η κατάσταση στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών θα είναι οριακή. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της μείωσης της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς και τη χρονική διάρκεια.

Η πλέον ακραία περίπτωση που θα σημάνει την κήρυξη συναγερμού «επιπέδου 3» στην ελληνική αγορά ενέργειας έχει μελετηθεί από τη ΡΑΕ αν η Ρωσία διακόψει το αέριο τη φετινή χειμερινή περίοδο 2022-2023 και για διάστημα τριών μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανία: Σενάρια για δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

Για τον κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Gazprom η ΡΑΕ έλαβε υπόψη τόσο το ενδεχόμενο να είναι εντός λειτουργίας η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα V) όσο και να είναι σβηστή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, το σενάριο εξετάστηκε συνδυαστικά με σειρά από παραδοχές και εμφανίζονται επιπτώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο (προβλήματα επάρκειας, κυκλικές περικοπές φορτίου) όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς εμφανίζεται αυξημένη πιθανότητα επιπτώσεων στο ισοζύγιο συναλλαγών με δεδομένο ότι οι συνθήκες κρίσης ισχύουν για όλη την Ευρώπη.

Εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα Ηλεκτρισμού, ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου σε ένα από τα παραπάνω απρόβλεπτα γεγονότα να αποφύγει την κατάρρευση και καταστροφή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά σε σειρά ενεργειών.

Το σύστημα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης…Πηγή: Source link