Σερβία: Συνάντηση Δένδια με Σελάκοβιτς – Τι είπαν για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική


Συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο και την Βόρεια Μακεδονία

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς με τον οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και θέματα που αφορούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Τριμερή σχήματα με Κύπρο και Βόρεια Μακεδονία

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με την πραγματοποίηση τακτικών επαφών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, όπως και η συμμετοχή σε τριμερή σχήματα που θα συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο (τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2021) και την Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Σελάκοβιτς τονίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο υπουργών πριν το τέλος του έτους. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι οι δύο Υπουργοί είχαν συναντηθεί άλλες δύο φορές τους τελευταίους τρεις μήνες, στο Βελιγράδι και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

  • Διαβάστε επίσης Ερντογάν: Έχει κι αλλού πορτοκαλιές… – Μήνυμα του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ για τα F-16
  • Διαβάστε επίσης Βουλή: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα

Κατά την συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράσχει κάθε βοήθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Δένδιας, φωτογραφίζοντας την Τουρκία εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων, οι οποίες, κάνοντας χρήση…Πηγή: in.gr