Σέρτζιο Σκαριόλο: Ένας προπονητής που άλλαξε… πατρίδα

Αθλητικά


O Σέρτζιο Σκαριόλο κατάφερε ξανά να πανηγυρίσει ένα χρυσό μετάλλιο. Πλέον όμως δεν είναι χαρά για αυτόν αλλά το χρέος του προς τη νέα του… πατρίδα!

Από χθες η Ισπανία βρίσκεται για τέταρτη φορά στην κορυφή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αφού επικράτησε στον τελικό με 88-76 με αντίπαλο τη Γαλλία.

Η κατάκτηση αυτού του τροπαίου έχει αρχιτέκτονα ένα Ιταλό προπονητή που στην πορεία αν τον ρωτήσεις τι εθνικότητα έχει θα σου απαντήσει πλέον Ισπανός. Τον Σέρτζιο Σκαριόλο.

Με αυτόν οι «Φούριας Ρόχας» έχουν κατακτήσει και τις τέσσερις κορυφές δείχνοντας ότι με αυτόν αρχιτέκτονα δημιούργησαν μια νοοτροπία που λέει πάμε μόνο για το χρυσό.

Κάθε αρχή και δύσκολη!

Κι όμως το παραμύθι του Σκαριόλο στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας ξεκίνησε με πίεση… πολλή πίεση. Συγκεκριμένα όταν ανέλαβε το 2009 για πρώτη φορά, μετά τα επιτεύγματά του με την Ουνικάχα Μάλαγα που κατέκτησε το 2006 το Ισπανικό πρωτάθλημα και την έστειλε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της το 2007 σε Final 4, το συμβόλαιό του ήταν μονοετούς διάρκειας με αυτόματη ανανέωση σε περίπτωση μόνο κατάκτησης του τροπαίου του Εurobasket.

Βέβαια τότε οι Ισπανοί είχαν την ομάδα που το 2006 είχε φτάσει στην κορυφή του κόσμου με τ αδέλφια Γκασόλ, τον Ναβάρο, τον Καλντερόν και τους υπόλοιπους να είναι παίκτες πρώτης γραμμής στο ΝΒΑ. Έτσι το χρυσό ήταν μονόδρομος. Ο Ιταλός τεχνικός όμως έβλεπε ότι έπρεπε να διαχειριστεί αρκετές δυνατές προσωπικότητες και έπρεπε να βρει λύση.

Η λύση λεγόταν να καθοδηγεί το γκρουπ κάθε ώρα και στιγμή στο ξενοδοχείο. Δεν επέτρεπε τσακωμούς, ξενύχτια και οι παίκτες στην προπόνηση έπρεπε να είναι παρών μία ώρα νωρίτερα. Έτσι όποιος του αντιμιλούσε δεν θα ήταν στην αποστολή για το Eurobasket.

Ταυτόχρονα στα αποδυτήρια υπήρχε μια αφίσα του Χόλντεν που το 2007 στην χώρα τους με buzzer beater έδωσε το χρυσό στη Ρωσία.

Κι όμως εκείνο του Εurobasket ξεκίνησε με ήττα από την Σερβία με κακό μπάσκετ και αν δεν ήταν στην τελευταία αγωνιστική ο Γκασόλ να στείλει το ματς με την Σλοβενία στην παράταση, η Ισπανία μπορεί να μην ήταν αυτό που είναι.

Στα νοκ άουτ όμως έδειξαν τι μπορούν να κάνουν και με τον Σκαριόλο να κάνει τα πάντα στον πάγκο η Ισπανία ανεβαίνει για πρώτη φορά στον Eυρωπαϊκό θρόνο.

Δύο χρόνια μετά τα ξανακαταφέρνει και ανεβάζει ξανά…Πηγή: in.gr