Ρότζερ Μισέλ: Μια τέλεια ανακατασκευή των Γλυπτών του Παρθενώνα ίσως οδηγήσει στην επιστροφή τους πριν τις εκλογές του 2023

Πολιτική


«Στην πραγματικότητα το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να επιστρέψει πολλά πράγματα».

Μια πιστή ανακατασκευή των αρχαίων Γλυπτών του Παρθενώνα θα εκτεθεί την Τρίτη στο Λονδίνο, εν μέσω «γρήγορων και σφοδρών» διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αυθεντικών στη χώρα της ΕΕ.

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη τεχνολογία και μέσω της σάρωσης των πρωτότυπων αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας της Οξφόρδης δημιούργησε μια ανακατασκευή φυσικού μεγέθους του Αλόγου της Σελήνης, σκαλισμένο από το ίδιο πεντελικό μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των πρωτοτύπων.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο νέος φορέας με επικεφαλής πρώην υπουργό των Τόρις

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα επιπλέον αντίγραφο μιας μετόπης που απεικονίζει τη μυθική μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων κατά τη γαμήλια γιορτή του Πειρίθου.

Πριν από τα αποκαλυπτήρια του έργου στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε στη σκωτσέζικη εφημερίδα The National ότι τα αντίγραφα κατασκευάστηκαν για να «υποστηρίξουν» τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «σίγουρος» ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά έχει εκπονηθεί μια πολύ λογική συμφωνία και υπάρχει ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση» δήλωσε ο Ρότζερ Μισέλ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που αναφέρθηκαν μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και του Έλληνα πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννη Ραπτάκη.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι αναμένει ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των ζωφόρων ηλικίας 2.500 ετών θα εφαρμοστεί πριν από τις επόμενες ελληνικές εκλογές του 2023.

Τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία αναφέρονται στο Λονδίνο ως Ελγίνεια Μάρμαρα -από το όνομα του Σκωτσέζου ευγενή Τόμας Μπρους γνωστού ως Λόρδου Έλγιν, ο οποίος στις αρχές του 1800 αφαίρεσε τα μάρμαρα από το ναό του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία- βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διαμάχης δεκαετιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για την…Πηγή: in.gr