Ρωσία: Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών σταματά τις εργασίες του σε ευρώ – Χαρακτηρίζει «έκτακτη ανάγκη» την κατάσταση

Οικονομία


Με την πλάτη στον τοίχο η Μόσχα, μετά τις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ.

Το ρωσικό Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις εργασίες του σε ευρώ, λόγω των κυρώσεων που του επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαρακτήρισε «έκτακτη ανάγκη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στο τελευταίο πακέτο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η ΕΕ πρόσθεσε στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις και το NSD, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει τα Eurobonds.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι, αντί της Citibank, που σταμάτησε να εξυπηρετεί τα Eurobonds της χώρας, θα χρησιμοποιεί το δικό της NSD, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη σοβαρή αθέτηση πληρωμών εδώ και έναν αιώνα.

Αφού έληξε, την περασμένη εβδομάδα, η εξαίρεση που είχαν παραχωρήσει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, επιτρέποντάς της να εξυπηρετεί τα Eurobonds στο αρχικό νόμισμα έκδοσης, η Μόσχα πρότεινε να πληρώνει τους κατόχους, εφαρμόζοντας τον ίδιο μηχανισμό που χρησιμοποιεί και για τις πληρωμές του φυσικού αερίου της – σε ρούβλια.

Με βάση αυτό το σχέδιο, η Ρωσία ήθελε από τους κατόχους ομολόγων στο εξωτερικό να ανοίξουν λογαριασμούς – σε ρούβλια και σε συνάλλαγμα – σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μετέτρεπε τα ρούβλια σε συνάλλαγμα και θα πλήρωνε τους ομολογιούχους μέσω του NSD.

Το NSD είναι η ρωσική εκδοχή των δυτικών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Euroclear και Clearstream. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας 70 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,12 τρισ. δολάρια). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και 9 τρισ. ρούβλια σε ξένους τίτλους.

Ούτε το NSD, ούτε το υπουργείο Οικονομικών απάντησαν σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ