Ρωσία: Συνεχίζει να κερδίζει από το πετρέλαιο παρά τους περιορισμούς

Οικονομία


Η αύξηση των εξαγωγικών δασμών και η πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Μπορεί οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Ρωσίας να δείχνουν σημάδια μείωσης, ωστόσο τα έσοδα που αντλεί από τον μαύρο χρυσό εξακολουθούν να γεμίζουν τα ταμεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Πώς οι υδρογονάνθρακες χρηματοδοτούν τον πόλεμο

Η αύξηση τον Ιούλιο, του συντελεστή του εξαγωγικού δασμού που επιβάλλεται στο αργό πετρέλαιο που αποστέλλεται από τη Ρωσία βοήθησε το Κρεμλίνο να ξεπεράσει την πτώση των ροών την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Τι συμβαίνει τελικά με το πετρέλαιο και την Ευρώπη;

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι δασμοί αυξήθηκαν κατά 23% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, αποδίδοντας επιπλέον 1,42 δολάρια το βαρέλι στο Κρεμλίνο για κάθε φορτίο που αποστέλλεται εκτός της χώρας. Ρωσία: Τι συμβαίνει τελικά με το πετρέλαιο και την Ευρώπη;

Επί της ουσίας αυτή η αύξηση εκμηδένισε την πτώση κατά 15% που καταγράφηκε στις αποστολές αργού την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, καθώς τα έσοδά της μειώθηκαν κατά μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια ή 2%.

Δύσκολες αποφάσεις

Η διαπίστωση αυτή καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις αποφάσεις της G7, καθώς αναζητούν τρόπους να πλήξουν τα έσοδα της χώρας «που τροφοδοτούν την πολεμική της μηχανή» χωρίς παράλληλα να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου, και να επιβαρύνουν τον ήδη καλπάζοντα πληθωρισμό. Ρωσία: Νέο ενεργειακό όπλο κατά της Ευρώπης

Σε μια προσπάθεια να το κάνει αυτό, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προωθεί ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι όγκοι των εξαγωγών, πλήττοντας παράλληλα τα έσοδα της κυβέρνησης.

Αμερικανική πρωτοβουλία

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει επαφές με χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, προκειμένου να εξασφαλίσει μια διευρυμένη υποστήριξη για ένα πλαφόν στις τιμές. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα συμφωνούσε να αποστέλλει το πετρέλαιο της υπό τέτοιους όρους.

Οι συνολικές ροές αργού από ρωσικά λιμάνια μειώθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά 555.000 βαρέλια την ημέρα, ή 15%, με τις αποστολές χαμηλότερες και από τις τέσσερις περιοχές εξαγωγής της χώρας.

Συνολικά, οι θαλάσσιες αποστολές της Ρωσίας μειώθηκαν στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, μετά το άλμα της προηγούμενης εβδομάδας .

Ο ρόλος της Ασίας

Οι ασιατικές χώρες,…Πηγή: Source link