Ρωσία: Σβήνει το «φως στο τούνελ» της επισιτιστικής κρίσης – Υπάρχει λύση;

Οικονομία


Η απόφαση της Ρωσίας για αποχώρηση από τη συμφωνία με τα σιτηρά έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για την επισιτιστική κρίση.

Η Ρωσία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά αφού κατηγορεί τη Δύση, ιδιαίτερα τη Βρετανία, για την επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, η Μόσχα υπογραμμίζει ότι τα θαλάσσια drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου, κινήθηκαν στη «ζώνη ασφαλείας» του διαδρόμου των σιτηρών.

Το BBC μετά από αυτή την εξέλιξη επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα σημάνει η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά που είχε επιτευχθεί χάρη και στην παρέμβαση του ΟΗΕ. Στην ανάλυση του το γνωστό Μέσο θυμίζει ότι το πρώτο φορτίο αναχώρησε την 1η Αυγούστου, μετά την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία, επιτρέποντας στα πλοία να χρησιμοποιούν έναν ασφαλή διάδρομο μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

  • Διαβάστε επίσης: Εξοπλισμένα με καναδικά gps τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, λέει η Ρωσία

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και τροφίμων, όπως αραβόσιτος και ηλιέλαιο, είχαν «κολλήσει» στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 9,3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων είχαν μεταφερθεί από τα ουκρανικά λιμάνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ουκρανία είναι κορυφαίος προμηθευτής βασικών προϊόντων

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα είναι σε θέση να εξάγει τρία εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον Σεπτέμβριο και τέσσερα εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός για τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια τόνους, καθώς ο ρυθμός των αποστολών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά επιταχύνθηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, τονίζει το BBC.

Όταν υπογράφηκε η συμφωνία τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν. Η μέτρηση του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων – ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO – μειώθηκε κατά σχεδόν 9% εκείνο τον μήνα.

Συνέχισε να μειώνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό οφείλεται στην πτώση των παγκόσμιων τιμών άλλων ειδών τροφίμων, όπως η ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς τον Σεπτέμβριο, λόγω της…Πηγή: Source link