Ρωσία: Πάνω από 25 δισ. δολάρια έχασαν οι τράπεζες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οικονομία


Τι δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (25,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας την Παρασκευή.

Ο Μαξίμ Λιουμπομούντροφ, επικεφαλής του τμήματος της ρυθμιστικής αρχής που εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, είπε ότι πρόκειται για ένα «αποδεκτό» επίπεδο ζημιών και ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να στηρίξει τους δανειστές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Σε ποιες χώρες βρίσκεται το ρωσικό χρήμα και γιατί η κεντρική τράπεζα ξεμένει από εργαλεία

Οι εκτιμήσεις του ταυτίζονται με αυτές που έκανε στις αρχές του μήνα ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ντμίτρι Τουλίν, σε συνέντευξη του στη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα RBC.

Ο κ. Τουλίν αποκάλυψε ότι οι απώλειες για τις ρωσικές τράπεζες φτάνουν το 1,5 τρισ. ρούβλια, εξαιτίας κυρίως των δυτικών κυρώσεων, που στέρησαν από τις τράπεζες της χώρας το δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα.

Αυτό οδήγησε σε απομείωση του χαρτοφυλακίου τους και απώλειες από τα συναλλαγματικά swap.

Πρόκειται για την πρώτη ζημιά για τον ρωσικό τραπεζικό κλάδο εδώ και επτά χρόνια.

Ζημιές, αλλά χωρίς… κανόνια

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο Τουλίν, ότι το 40% των συστημικά σημαντικών τραπεζών της χώρας κατέγραψαν μεγάλες ζημιές κατά το πρώτο μισό του έτους.

Ωστόσο, επεσήμανε πως, παρά τις ζημιές αυτές, η μεγάλη πλειοψηφία των τραπεζών δεν προχώρησαν σε παραβιάσεις των αυστηρών μέτρων που επέβαλε η κεντρική τράπεζα προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά.Πηγή: Source link