Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2» πετώντας έξω τους ξένους μετόχους

Οικονομία


Το project, στο νησί της Σαχαλίνης, αναλογεί περίπου στο 4% της παγκόμιας παραγωγής LNG. Σε δεινή θέση η Ιαπωνία

Στην πρώτη κρατικοποίηση ρωσικού project, στο οποίο μετείχαν και δυτικές εταιρείες προχώρησε το Κρεμλίνο, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις δυτικές κυρώσεις και την μαζική έξοδο πολλών ξένων πολυεθνικών από τη ρωσική αγορά. Το project, εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, αλλά αφορά τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα το φιλόδοξο έργο παραγωγής φυσικού αερίου «Σαχαλίνη 2».

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν με προεδρικό διάταγμα πέντε (!) σελίδων διέταξε την μεταφορά όλων των δικαιωμάτων του project φυσικού αερίου Sakhalin Energy Investment Co. σε έναν νέο, υπό διαμόρφωση, ρωσικό φορέα, επικαλούμενος την απειλή που ελλοχεύει για το έργο σε επίπεδο περιβάλλοντος και τεχνολογικής ανάγκης λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: IEA: Προειδοποιεί για δελτίο ενέργειας τον χειμώνα στην Ευρώπη

Με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, οι ξένοι μέτοχοι της κοινοπραξίας, ήτοι η Shell, η Mitsubishi και η Mitsui, θα πιεστούν να αποχωρήσουν από το project, το οποίο παράγει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής LNG.

Το διάταγμα δίνει στους σημερινούς επενδυτές ένα μήνα περιθώριο να αποφασίσουν, αν θα παραμείνουν ή όχι. Όμως, ουσιαστικά η παραμονή τους δεν είναι δική τους απόφαση, καθώς θα πρέπει να προσκομίσουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν το μερίδιο τους στον νέο φορέα, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να επικυρώσει ή όχι το μερίδιο τους. Η Gazprom είναι η μόνη που μένει αλώβητη κρατώντας στο ακέραιο το μετοχικό της μερίδιο ύψους 50%+1 μετοχή.

ΙΕΑ: Δέσμη 10 μέτρων για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Θα φύγουν… με άδεια χέρια

Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, το χειρότερο είναι πως οι ξένοι μέτοχοι που θα θελήσουν (ήτοι θα υποχρεωθούν) να αποχωρήσουν, είναι λίαν αμφίβολο πως θα αποζημιωθούν. Το ρωσικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έναν λογιστικό έλεγχο για να καθορίσει τυχόν ζημιές που υπάρχουν στο project, οπότε μπορεί να καταλήξει να επιβάλει στους μετόχους τις όποιες οικονομικές επιβαρύνσεις προκύψουν.

Το project «Σαχαλίνη 2», στο νησί της Σαχαλίνης στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό (απέναντι από την Ιαπωνία), μετρά 28 χρόνια και αναπτύχθηκε από την Gazprom σε συνεργασία κυρίως με την πετρελαϊκή Shell, η οποία κατέχει…Πηγή: Source link