Ρεκόρ συμμετοχής 1730 συνέδρων, στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πολιτική


Ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα: Ισχυρή Αυτοδιοίκηση – Καλύτερη Ελλάδα με ρεκόρ συμμετοχής 1730 συνέδρων.

«Το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία και υπό το βάρος σημαντικών γεγονότων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού.

Γεγονότα που δοκιμάζουν την παγκόσμια κοινότητα και επηρεάζουν άμεσα όχι μόνον τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα όρια λειτουργίας των Δήμων μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη της εισήγησής του.

Επισήμανε πως «δεν θέλουμε να κάνουμε ένα συνέδριο γκρίνιας, παρότι δικαιολογημένα έχουν συσσωρευτεί κάποια προβλήματα, αλλά ένα συνέδριο παραγωγικό που θα πάει την Αυτοδιοίκηση στην επόμενη ημέρα».

Πετύχαμε πολλά, αντιμετωπίσαμε δίκαια όλους τους δήμους

Αναφερόμενος ο κ. Παπαστεργίου στα πεπραγμένα της τωρινής Διοίκησης της ΚΕΔΕ τόνισε ότι όλοι οι δήμοι αντιμετωπίστηκαν δίκαια και ισότιμα.

«Ως Διοίκηση της ΚΕΔΕ, δώσαμε βάρος στην ουσία. Λειτουργήσαμε με διαφάνεια και μέτρο. Σεβαστήκαμε τα χρήματα που μας εμπιστεύθηκαν οι φορολογούμενοι και το Κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: Την τριετία που μας πέρασε πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα στοχεύσαμε, αλλά πολλά από αυτά».

Αυξήθηκαν οι πόροι για τις ανάγκες των Δήμων

Όσον αφορά στα οικονομικά των δήμων και τη χρηματοδότησή τους, ο κ. Παπαστεργίου  σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες , χάρη στη σοβαρότητα και τη χρηστή διαχείριση, οι δήμοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι.

Μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων της, την τριετία 2020-2022 άρχισε σταδιακά η αντίστροφη πορεία και οι πόροι αυξήθηκαν κατά 31%, σε σχέση με την περίοδο 2017-2019, ήτοι από 5,3 δις ευρώ περίπου ανήλθαν στα 6,95 δις ευρώ.

Παράλληλα εκταμιεύτηκαν από το ΥΠΕΣ 1,2 δις ευρώ ως λοιπές και έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, ενώ  συμπλήρωσε ότι «για το 2023 ξεκινάμε με +120 εκ., αυτά που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι πως βάσει και των εξαγγελιών στο περσινό συνέδριό μας, υπολογίζαμε περισσότερα. Κάνουμε υπομονή και…Πηγή: in.gr