Πώς θα ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Οικονομία


Ο αμερικανικός κολοσσός με δηλώσεις στα «ΝΕΑ» επαναβεβαιώνει την πρόθεσή του να προχωρήσει το project αναζήτησης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα του νησιού

Γιώργος Κανελλόπουλος

Γιώργος Μανέττας

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται η προσπάθεια αναζήτησης υδρογονανθράκων στην Κρήτη, με την ExxonMobil να ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή ερευνών στην πολλά υποσχόμενη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας. Τη σχετική πρόθεση επιβεβαιώνει ο αμερικανικός κολοσσός της διεθνούς αγοράς αερίου και πετρελαίου, ο οποίος δηλώνει στα «ΝΕΑ» πως το αρχικό ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό δηλαδή με το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες, περιλαμβάνει δισδιάστατες σεισμικές μελέτες για την απόκτηση δεδομένων (2D seismic data acquisition).

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αποτελεί ηχηρή απάντηση στην έντονη φημολογία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται περί εγκατάλειψης του όλου εγχειρήματος μετά την αποχώρηση της Total από την κοινοπραξία.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγα 24ωρα, η Exxon ζήτησε και πήρε παράταση 24 μηνών από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών. Η ΕΔΕΥ απάντησε θετικά στο αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη – μεταξύ άλλων – και την ανάγκη συνέχισης και επίσπευσης της ολοκλήρωσης του προγράμματος της έρευνας για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» με σκοπό τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των ερευνών στα «θαλάσσια οικόπεδα» της Κρήτης παραμένει ακόμη άγνωστη, με την ExxonMobil να επισημαίνει στα «ΝΕΑ» πως «το χρονοδιάγραμμα των εργασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία».

Ολα πάντως δείχνουν πως η βούληση των Αμερικανών είναι να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι Γάλλοι της Total Energies, στέλνοντας ξεκάθαρο σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις προθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος αποχώρησε τον Ιούλιο από το project, παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο ΕΛΠΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης για…Πηγή: Source link