Πώς η Δύση πληρώνει ακριβά τον πόλεμο του Πούτιν

Οικονομία


Η Ρωσία επωφελείται από την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες – κερδίζει $800 εκατ. την ημέρα από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Δύση πληρώνουν ακριβά τον πόλεμο που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο καταιγισμός κυρώσεων έχει εντείνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που είχε δημιουργήσει η πανδημία και σε συνδυασμό με το ράλι στην ενέργεια έχουν προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.

Από την επεξεργασία οικονομικών στοιχείων που έκανε το Bloomberg μάλιστα προκύπτει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επωφελείται σημαντικά από την κατάσταση εις βάρος των περισσότερων άλλων χωρών και ιδιαίτερα όσων είναι αναγκασμένες να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία ευνοείται από εισροές μετρητών που φτάνουν τα 800 εκατ. δολάρια την ημέρα μόνο από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακόμη και την ώρα που ορισμένες χώρες σταματούν σταδιακά τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία, τα έσοδα της χώρας αυτής από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι περίπου 285 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2021. Εάν υπολογιστούν και τα έσοδα από τις πωλήσεις άλλων εμπορευμάτων και πρώτων υλών, όπου οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, το ποσό που θα μπει φέτος στα ταμεία της Μόσχας υπολογίζεται ότι υπερκαλύπτει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας που πάγωσε η Δύση ως μέρος των κυρώσεων, δείχνουν στοιχεία του Bloomberg.

Για πολλά χρόνια η Ρωσία λειτουργούσε ως τεράστιο «σουπερμάρκετ» εμπορευμάτων που πουλά ό,τι χρειαζόταν ένας αχόρταγος κόσμος για να λειτουργήσει: Οχι μόνο ενέργεια, αλλά και σιτάρι, νικέλιο, αλουμίνιο και παλλάδιο, σημειώνει το Bloomberg. Η εισβολή στην Ουκρανία ώθησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να επανεξετάσουν αυτή τη σχέση, αλλά για αυτό φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνος.

Ολα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι η Ρωσία δεν έχει πληγεί σημαντικά από τις κυρώσεις, οι οποίες την έχουν κάνει παρία σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Πολλές μεγάλες εταιρείες που είχαν παρουσία στη χώρα αποφάσισαν να φύγουν προσωρινά ή οριστικά, περιουσίες Ρώσων στο…Πηγή: Source link