Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται – το λιγότερο – οι άνω των 50 για να παραμείνουν υγιείς

Υγεία


Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό

Τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για πολλαπλά προβλήματα υγείας των άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο – αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος από μόνος του, λένε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου – αλλά παραμένει ασαφές γιατί ο «χρυσός αριθμός ωρών ύπνου» μπορεί να έχει σημασία παραμένει ασαφές.

Διαβάστε επίσης: Ο κακός ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος

Και οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;»

Μερικοί φορούσαν επίσης ρολόι ύπνου.

Ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, για δύο δεκαετίες παρακολούθησης:

Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες.

Ο λιγότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Γιατί κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Ο ύπνος είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εγκέφαλο να καθαριστεί από τα απόβλητα.

Συμβουλές καλού ύπνου:

  • Ας κουραστούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι αλλά να επιβραδύνουμε την ώρα του ύπνου
  • Ας αποφύγουμε τις σιέστες κατά την διάρκεια της ημέρας
  • Ας καθιερώσουμε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα κι ας βεβαιωθούμε ότι η κρεβατοκάμαρά μας μας επιτρέπει να…Πηγή: in.gr