Πρώτη φορά κάτω των 40 οι τρεις γραμματείς των μεγάλων κομμάτων

Πολιτική


Οι Παύλος Μαρινάκης (ΝΔ), Ράνια Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ) έχουν τεράστια στοιχήματα στις ατζέντες τους και, πολύ περισσότερο, σε έναν χρόνο που πυκνώνει πολιτικά και εκλογικά

Αθροιστικά, και οι τρεις τους είναι…108 ετών. Ολοι κάτω των σαράντα, γεννημένοι στην καρδιά της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και στο μεταίχμιο όπου οι νεότερες γενιές είτε επέλεγαν το brain drain είτε τις αλυσιδωτές σπουδές σε συνδυασμό με δουλειές και μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Οι τρεις γραμματείς των σημερινών μεγάλων κομμάτων είναι η πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία μας που είναι τόσο νέοι αλλά και ενώπιον μιας τόσο ρευστής κατάστασης.

Σε ένα περιβάλλον περιπλεγμένο, μη εμπιστοσύνης στα κόμματα, οι Παύλος Μαρινάκης (ΝΔ), Ράνια Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Ανδρέας Σπυρόπουλος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) έχουν τεράστια στοιχήματα στις ατζέντες τους και, πολύ περισσότερο, σε έναν χρόνο που πυκνώνει πολιτικά και εκλογικά. Βεβαίως τα στοιχήματα αυτά διαφέρουν ανά γραμματέα. Η αφετηρία του καθενός/καθεμιάς δεν είναι η ίδια και συναρτάται από τις προκλήσεις του κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Ο Π. Μαρινάκης, για παράδειγμα, είναι γραμματέας κυβερνώντος κόμματος. Με σταθερό προβάδισμα σε όλες τις μετρήσεις αλλά και με εσωτερικά κοινωνικά μέτωπα (π.χ. η ακρίβεια) που εύκολα δεν τα λες. Η Ράνια Σβίγκου, πάλι, ηγείται ενός κόμματος που μόλις βγήκε από μια συνεδριακή και μετασυνεδριακή οδύσσεια και αναζητά τον βηματισμό του ως πόλος πειστικός για την κοινωνία. Ο Α. Σπυρόπουλος, τέλος, πλάι στον Νίκο Ανδρουλάκη επιχειρεί την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ. Οπως και να ‘χει, και οι τρεις δεν θα πλήξουν.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Εχει και οργανωτικότητα και υπομονή

Τον έχασε το μπάσκετ, τον κέρδισε η πολιτική. Ενα τραυματισμός του τον έκανε εξάλλου να ασχοληθεί οργανικότερα και βαθύτερα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αφού σε αυτήν μπήκε τελικά στο δεύτερο έτος. Και παρότι την ψήφιζε ήδη από το πρώτο. Κάπως έτσι ο 34χρονος σήμερα νέος δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης έπαψε να βάζει καλάθια για τον Απόλλωνα Πατρών και άρχισε να φτιάχνει Excel για να ενισχυθεί η ΔΑΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δεν ταλαντεύθηκε ιδιαίτερα πολιτικά, και λογικό. Οι καταβολές και η ιστορία του παππού του, Παύλου, δεν άφηναν πολλά περιθώρια….Πηγή: in.gr