Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης», καθιερώνοντας τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου

H εμβληματική έναρξη του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» σηματοδοτεί τη στροφή της πολιτικής υγείας στην πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, ο χρόνος μετράει αντίστροφα ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο «Σπύρος Δοξιάδης», καθιερώνοντας τον προσυμπτωματικό έλεγχο και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα βάζει αμέσως μετά στο «στόχαστρο» τον καρκίνο του πνεύμονα. Η επιλογή δεν είναι τυχαία: η Ελλάδα είναι η χώρα των επίμονων καπνιστών, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου «θερίζει», αντιστοιχώντας στο 13,9% των διαγνωσμένων νεοπλασιών.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Συρίγος, «εάν εφαρμοζόταν σωστά ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα θα σώζονταν 8.000 ζωές ετησίως». Μάλιστα, αντίστοιχες στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ουαλία και η Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία στο εξωτερικό δείχνει πως η εκστρατεία πειθούς για να ενταχθούν οι πολίτες στο πρόγραμμα αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στο πεδίο της πρόληψης. «Πιθανόν η ελλιπής ενημέρωση ή/και ο συνδυασμός του φόβου, δεδομένου ότι οι καπνιστές γνωρίζουν πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όμως δεν θέλουν να διακόψουν το τσιγάρο, να αποτελούν τις αιτίες του προβλήματος» προσθέτει ο καθηγητής.

Σπεύδει όμως να συμπληρώσει πως οι καπνιστές ήδη θα έπρεπε να υποβάλλονται σε έλεγχο ετησίως, αναγνωρίζοντας το ρίσκο που παίρνουν κάθε φορά που ανάβουν τσιγάρο: «Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα πρέπει να εστιάσει σε πληθυσμούς-στόχο. Δηλαδή, σε άτομα άνω των 50 ετών, ιδίως εάν καπνίζουν, με το screening να επαναλαμβάνεται ετησίως. Η εξέταση γίνεται με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αρκεί για τον εντοπισμό πρώιμων εστιών, με τις γυναίκες μάλιστα να έχει φανεί πως ωφελούνται περισσότερο από τους…Πηγή: in.gr