Πρόβατο: Το «Ορεινό Λήμνου» στο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών

Οικονομία


Στο νέο πρόγραμμα του ΥpΑΑΤ προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 44,9 ευρώ ανά ενήλικο πρόβατο.

Στο νέο πρόγραμμα Διατήρησης Αυτόχθονων Φυλών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε το «Ορεινό Λήμνου», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, που διατηρούν την τοπική φυλή προβάτου του νησιού, καθώς στο νέο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ προβλέπεται οικονομική ενίσχυση 44,9 ευρώ ανά ενήλικο πρόβατο.

«Η αναγνώριση της σπάνιας φυλής προβάτου της Λήμνου σηματοδοτεί την επιτυχή κατάληξη μιας προσπάθειας 5 ετών που στηρίχθηκε από το πρόγραμμα Terra Lemnia και κορυφώθηκε με την κατάθεση σχετικού αιτήματος στο ΥπΑΑΤ τον Αύγουστο του 2021, το οποίο συνυπέγραψαν οι τοπικοί φορείς και πλήθος παραγωγών του νησιού», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Λήμνος: Στο δρόμο για τα ΠΟΠ το «Μελίχλωρο»

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο του Terra Lemnia τα έτη 2018-2020 έγινε συστηματική καταγραφή του ζωικού υλικού των προβάτων που εκτρέφονται στη Λήμνο από την ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τους Αν. Καθηγητές A. Κομινάκη και I. Χατζηγεωργίου. Η έρευνα περιέλαβε πολυάριθμες επισκέψεις σε προβατοτροφικές μονάδες της Λήμνου, προσωπικές συνεντεύξεις με περισσότερους από 40 εκτροφείς προβάτων και γενετικές αναλύσεις 307 προβάτων προερχόμενων από 18 ποίμνια της Λήμνου. Για τις ανάγκες της  έρευνας, λήφθηκαν επίσης δείγματα από πληθυσμούς προβάτων των γειτονικών νησιών Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα κατέδειξαν ότι στη Λήμνο εντοπίζεται ένας μικρός πληθυσμός προβάτων ο οποίος διαφοροποιείται φαινοτυπικά και γενετικά από τον υπόλοιπο πληθυσμό της νήσου. Ο μικρός αυτός πληθυσμός εντοπίστηκε κυρίως σε τρία ποίμνια (περίπου 900 ζώα) στο όρος Βίγλα, τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφική απομόνωση από τα υπόλοιπα ζώα του νησιού. Τα πρόβατα αυτά παρουσιάζουν άριστη προσαρμογή σε αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες και είναι κατάλληλα για ένα εκτατικό σύστημα εκτροφής. Λόγω της αποκλειστικής βόσκησης σε ημιορεινές βοσκές, θεωρείται βέβαιο ότι τα προϊόντα τους παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως προφίλ λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτική ικανότητα,…Πηγή: Source link