Πούτιν: Προειδοποίησε για μειωμένες ροές μέσω του Nord Stream 1 λόγω επισκευών

Οικονομία


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για μειωμένες ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 εξαιτίας επισκευών καθώς άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (φωτογραφία, επάνω από το AP/Michael Probst), του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού.

Παραμένει σε αδράνεια

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Δείτε ακόμα – Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία «ζεσταίνει» τα λιγνιτικά εργοστάσια

Ο αγωγός παραμένει σε αδράνεια για ετήσια συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται επανεκκίνηση του Nord Stream 1 αλλά με μειωμένη ροή.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε μονάδες άντλησης φυσικού αερίου, τις οποίες διαχειρίζεται η Siemens Energy στον Nord Stream 1, ενώ άλλη μία μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας εξαιτίας «θρυμματισμού της εσωτερικής επένδυσης».

«Υπάρχουν δύο λειτουργικά μηχανήματα εκεί, αντλούν 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα… Αν ένα δεν επιστραφεί, θα απομείνει ένα, αφορά 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Εχει η Gazprom κάποια σχέση με αυτό;» δήλωσε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι άλλη μία από τις τουρμπίνες άντλησης φυσικού αερίου πρόκειται να σταλεί για συντήρηση στις 26 Ιουλίου.

Εστειλε την τουρμπίνα

Ο Nord Stream 1 έχει ικανότητα να μεταφέρει περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πέρυσι εισήγαγε περίπου 140 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 40%, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή της τουρμπίνας που επισκεύαζε η Siemens Energy στον Καναδά, ο οποίος αρχικά…Πηγή: Source link