Πούτιν: Η Gazprom είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις εξαγωγές φυσικού αερίου

Οικονομία


Η Gazprom είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών αλλά και των προσπαθειών διπλωματικής μεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτογραφία, επάνω, από Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency)/via Reuters) δήλωσε σήμερα ότι ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Δεν ευθύνεται η Gazprom

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Κίεβο της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Δείτε ακόμα – Φυσικό αέριο: Συναγερμός στην Ευρώπη – Κλείνει τις στρόφιγγες ο Πούτιν

Χθες Τρίτη το Reuters, επικαλούμενο επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου η οποία ήρθε σε γνώση του, είχε μεταδώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία – πελάτη της, για αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου λόγω «ανωτέρας βίας».

Τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.

Οι προσπάθειες ειρήνευσης

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας «προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» – όπως είπε – που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.

Ανέφερε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ