ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Υψηλό το ενδεχόμενο εξάπλωσης – Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε

Υγεία


Ο διευθυντής του ΠΟΥ  περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων.

«Η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο εκτεταμένης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός των ενδημικών περιοχών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής», ανέφερε σήμερα ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, τονίζοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι παραμένει υψηλός.

Όπως τόνισε η καμπύλη κρουσμάτων ήταν απότομη τις τελευταίες 2 εβδομάδες, ενώ περιέγραψε όσα γνωρίζουν οι ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων μέχρι αυτή τη στιγμή.

«Ακόμη κι αν καθημερινά παρουσιάζονται νέοι ασθενείς, οι έρευνες σε προηγούμενα περιστατικά δείχνουν ότι η επιδημία στην περιοχή μας (σ.σ. Ευρώπη) ήταν σίγουρα σε εξέλιξη ήδη από τα μέσα Απριλίου», ανέφερε.

Μεταδίδεται κυρίως μέσω του σεξ

Με βάση τις μέχρι σήμερα αναφορές κρουσμάτων, η εν λόγω επιδημία μεταδίδεται επί του παρόντος μέσω κοινωνικών επαφών που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, στην οποία εμπλέκονται κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

«Πολλά -αλλά όχι όλα τα κρούσματα- αναφέρουν φευγαλέες ή/και πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις, οι οποίες ενίοτε συνδέονται με μεγάλες εκδηλώσεις ή πάρτι», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, προσθέτοντας πως πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από έναν ιό που μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε και δεν συνδέεται εγγενώς με κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Ο κ. Κλούγκε αναφέρει πως οι ομοφυλόφιλες και αμφιφυλόφιλες κοινότητες έχουν υψηλή ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία των ίδιων και των κοινοτήτων τους και γι΄αυτό τους συνεχάρη για την άμεση ανταπόκρισή τους.

«Η ταχεία, ενισχυμένη μετάδοση συνέβη στο πλαίσιο της πρόσφατης άρσης των πανδημικών περιορισμών και στην αύξηση των ταξιδιών και εκδηλώσεων. Το ενδεχόμενο περαιτέρω μετάδοσης στην Ευρώπη και αλλού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι υψηλό. Η ευλογιά των πιθήκων έχει ήδη εξαπλωθεί με φόντο διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια. Τους επόμενους μήνες, πολλά από τα δεκάδες φεστιβάλ και τα μεγάλα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί θα καλούν τους…Πηγή: in.gr