Πολλαπλάσια η συνολική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS για τη ΛΑΡΚΟ, έναντι των Ιρλανδών

Οικονομία


Στα 5 εκ. ευρώ το τίμημα για εργοστάσιο και μεταλλεία. Μόλις στο 1,5 εκ. ευρώ η πρόταση των Ιρλανδών και μόνο για τα μεταλλεία.

Δυνατή προσφορά για την παραχώρηση συνολικά του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και των μεταλλείων της έχει υποβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, το επενδυτικό σχήμα έχει δώσει τίμημα – «πακέτο» για τα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο της ιρλανδικής CMII, η οποία κατέβηκε μόνο στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή και όχι σε εκείνον του ΤΑΙΠΕΔ. Οι πηγές του ΟΤ, κάνουν λόγο για τίμημα της τάξης των 5 εκ. ευρώ, ενώ η ιρλανδική εταιρεία πρότεινε μόλις 1,5 εκ. ευρώ και μόνο για τα μεταλλεία.

Υπενθυμίζεται ότι για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου διεξάγονται δύο διαγωνισμοί.

Ο πρώτος είναι του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και  το μεταλλείο του Λουτσίου. Σε αυτόν κατέβηκε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και «AD Holdings AG».

Ο δεύτερος διαγωνισμός είναι του Ειδικού Διαχειριστή που αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Και σε αυτόν προσφορά υπέβαλλε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι Ιρλανδοί συμμετείχαν, η οποία δεν υπέβαλλε προσφορά σε εκείνον του ΤΑΙΠΕΔ.

Πριν από λίγη ώρα ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής άνοιξαν τους φακέλλους. Πληροφορίες από τον Ειδικό Διαχειριστή που διέρρευσαν σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η CMII έδωσε υψηλότερο τίμημα έναντι των ανταγωνιστών της για τη μεταβίβαση των μεταλλείων.

Ωστόσο πηγές θέλουν τη συνολική προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS να είναι πολλαπλάσια των Ιρλανδών αφού κατέβηκε και στους δύο διαγωνισμούς.

Η ρήτρα «Shoot Out Clause»

Το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως προχώρησε στην αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, και προχωρά σε ενημέρωση των υπουργείων…Πηγή: Source link