Πολιτική Προστασία: Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας

Πολιτική


Στόχος μας να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Αlon Schuster, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (National Emergency Management Authority – NEMA), Yoram Laredo.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Στυλιανίδης έκανε σειρά επαφών για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την προώθηση μια θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Με το νέο μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους έναντι καταστροφών, ιδίως στα πεδία σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Επιπλέον, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των δυνατοτήτων απόκρισής τους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, μέσω παροχής αμοιβαίας συνδρομής και στενότερης συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πρόκειται, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το πρώτο βήμα προώθησης μιας στενότερης περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και για μια πρωτοβουλία, την οποία καλωσόρισαν οι συνομιλητές τού Χρήστου Στυλιανίδη στο Ισραήλ, που έχει τη δυναμική να ενισχύσει, μέσω της χώρας μας, την παρουσία και συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο ο κ. Στυλιανίδης μετά την υπογραφή του μνημονίου με το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα ορισμένα θέματα διαχείρισης κρίσεων στο…Πηγή: in.gr