Πολεμικές ιαχές από τον Ερντογάν – Το ατύχημα ανησυχεί την Αθήνα

Πολιτική


Ακόμα και αν μία ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας, πέραν της ρητορικής, επί του πεδίου, θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα ατύχημα.

Απειλές, προειδοποιήσεις και «πολεμικές ιαχές». Η ρητορική της Τουρκίας ακολουθεί ένα δρόμο κλιμάκωσης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει τον τόνο και τους υπουργούς του να ακολουθούν. Το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», με το οποίο απείλησε την Αθήνα ο τούρκος πρόεδρος, δεν υιοθετείται μόνο από την κυβέρνηση του αλλά και από την αντιπολίτευση.

Τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης επιχειρούν μάλιστα να εμφανιστούν με ακόμα πιο εθνικιστικές θέσεις, καλώντας τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του να μην περιορίζονται στα λόγια, αλλά αν έχουν το «θάρρος» και το «κουράγιο» να κινηθούν με πράξεις απέναντι στην Ελλάδα.

  • Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα»

Η τουρκική πολιτική σκηνή υιοθετεί σύσσωμη την ανθελληνική ρητορική, παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον λαό της χώρας να μην θεωρεί εχθρούς τους Έλληνες και να μην υιοθετεί τις ακρότητες που επιχειρούν οι πολιτικοί να επιβάλουν στην ατζέντα.

Η ανησυχία

Και παρά το ότι η συγκυρία που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – θεωρητικά – δεν επιτρέπει παραφωνίες στο ΝΑΤΟ, και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα δεν διστάζει να δοκιμάζει τα όρια τόσο της Βορειοατλανικής Συμμαχίας και της Δύσης. Και σίγουρα δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα.

Ακόμα και αν μία ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας, πέραν της ρητορικής, επί του πεδίου, θα μπορούσε να φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα ατύχημα.

Τα ερωτήματα

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα;

Τι εξασφαλίζουν οι συμμαχίες της;

Πόσο άμεσα αποτελεσματικό μπορεί να αποδειχθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας και τελικά πόσο ισχυρές και σε ποια κατεύθυνση είναι οι συμμαχίες που «σφυρηλατήθηκαν» με  συμβόλαια εκατομμυρίων;

Η Τουρκία πόσο ενισχύεται μέσα από το ρόλο που επιχειρεί να παίξει στον πόλεμο στην Ουκρανία και πόσο απαραίτητη είναι για τη Δύση;

Ανησυχεί η…Πηγή: in.gr