Ποιες ασθένειες κρύβει η πρωινή ζάλη

Υγεία


Το συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετούς • Η Dr. Julie Honaker αριθμεί μερικές συνηθισμένες αιτίες • Από χαμηλή αρτηριακή πίεση μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια

To πρωινό ξύπνημα δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση. Ομολογουμένως όμως, ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος όταν ο κόπος για να σηκωθεί κανείς από το κρεβάτι συνοδεύεται από ζαλάδα. Οταν δε αυτό συμβαίνει περισσότερες από μία φορά, τότε μοιραία γεννάται το ερώτημα τι κρύβεται πίσω από το – όχι σπάνιο – σύμπτωμα.

Οπως άλλωστε υπογραμμίζει η Dr. Julie Honaker, διευθύντρια του Προγράμματος Αιθουσαίων Διαταραχών & Διαταραχών Ισορροπίας στην παγκοσμίου φήμης κλινική «Cleveland», η ζάλη είναι ένας από τους συχνότερους λόγους που ο κόσμος απευθύνεται στον γιατρό, αναζητώντας γνωμάτευση.

Πιθανές αιτίες

«Οι πιθανές αιτίες της είναι πολλές, καθώς μεγαλώνοντας γινόμαστε ευάλωτοι σε πολλές παθήσεις που την προκαλούν» προσθέτει η ειδικός και διευκρινίζει πως όταν η ζαλάδα δεν αποτελεί καθημερινή ενόχληση αλλά συμβαίνει σποραδικά, τότε (κατά κανόνα) δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οταν όμως ξυπνάει κανείς ζαλισμένος κάθε πρωί, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί ως περιστατικό. Και στο πλαίσιο αυτό, η Dr. Honaker αριθμεί μερικές συνηθισμένες αιτίες.

• Χαμηλή αρτηριακή πίεση

«Το αίμα τείνει να συσσωρεύεται στον κορμό όταν είμαστε ξαπλωμένοι» εξηγεί η ίδια. «Οταν σηκωθούμε, μετακινείται απότομα προς τα πόδια και την κοιλιά, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο οργανισμός αντιμετωπίζει γρήγορα αυτή τη μείωση. Αν όμως η αντίδρασή του είναι αργή, η συνέπεια είναι η ορθοστατική υπόταση, που προκαλεί ζάλη».

Η ορθοστατική υπόταση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, στην ίδια λίστα όμως συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά) αλλά και όσοι πάσχουν από νοσήματα όπως είναι τα καρδιολογικά προβλήματα ή νευρολογικές διαταραχές.

Τα καλά νέα είναι πως σε κάθε περίπτωση η ορθοστατική υπόταση συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά και έπειτα υποχωρεί. Αν όμως την εκδηλώνετε συχνά, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, αναφέρει η ειδικός της «Cleveland».

• Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως (BPPV)

Πρόκειται για διαταραχή των αφτιών. Τι…Πηγή: in.gr