Πιέσεις για έξτρα παροχές – Ποια σενάρια εξετάζονται

Οικονομία


Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο – Τι σημαίνει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το οικονομικό επιτελείο τόσο από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές να βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν κάνει προσφυγή έως τα τέλη Ιουλίου του 2020, ενώ παράλληλα ζητούν να εξαντληθούν τα περιθώρια παροχών για να ενισχυθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη από το Βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, ενώ παράλληλα εξήγγειλε ότι θα δοθούν γενναίες αυξήσεις από το νέο έτος στους συνταξιούχους.

Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στα αναδρομικά των συνταξιούχων που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι: Αναδρομικά για όλους σε δόσεις 

Μέτρα για την ακρίβεια

Από τη μεριά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμηνύει ότι στην παρούσα φάση που το βάρος έχει πέσει στη χορήγηση επιδομάτων για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στα καύσιμα δημοσιονομικά περιθώρια να δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων τα αναδρομικά από κομμένα δώρα και επικουρικές το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 δεν υπάρχουν.

Από την άλλη αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από μία απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά μόνο σε εκείνους που έχουν κάνει προσφυγή (περίπου 350.000 σε σύνολο περίπου 2.000.000 δικαιούχων συνταξιούχων) και όχι συνολικά τη στιγμή μάλιστα που η προτροπή τα προηγούμενα χρόνια στους συνταξιούχους ήταν να αποφεύγουν τις προσφυγές για να μην επιβαρύνονται με δικαστικά έξοδα.

Για το λόγο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως για παράδειγμα να πληρωθούν εφάπαξ μέρος των αναδρομικών (π.χ. τα δώρα) και τα υπόλοιπα σε δόσεις σε βάθος 4ετίας ή να δοθούν στο σύνολό τους σε όλους όσοι έχουν κάνει αγωγή και οι υπόλοιπο να τα εισπράξουν σε πολλές δόσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι…Πηγή: Source link