Πετρέλαιο: Η απόφαση του ΟΠΕΚ και το μέλλον των τιμών

Οικονομία


Τι σηματοδοτεί η αύξηση της παραγωγής, πώς σχετίζεται με τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ριάντ και ποια είναι η πρώτη αντίδραση της αγοράς

Υποκύπτοντας στις πιέσεις της Δύσης οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν τελικά να αυξήσουν και μάλιστα κατά πολύ τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου, ώστε να ανακοπεί το ράλι στις τιμές.

Ειδικότερα, οι υπουργοί του καρτέλ συναίνεσαν σε μια αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήτοι δηλαδή μια ποσότητα αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τον μετριοπαθή ρυθμό αυξήσεων που ακολουθούσε μέχρι τώρα, της τάξεως των 432.000 βαρελιών την ημέρα.

Η είδηση για την απόφαση αυτή, οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αρχικά υποχωρούσαν. Σημειώνεται επίσης ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 5,1 εκατομμύρια βαρέλια στα 414,7 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent σημείωσαν άνοδο 1,16 δολ. ή 1%, στα 117,45 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,51 δολ. ή 1,3%, στα 116,77 δολ.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Οι τιμές, υποστηρίχθηκαν επίσης και από το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεση απαγόρευση νέων ασφαλιστικών συμβολαίων για πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και εξάμηνη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων.

Η επίσκεψη Μπάιντεν

Η απόφαση του ΟΠΕΚ εκτός του ότι προκάλεσε έκπληξη, θεωρείται από αναλυτές ως μία κίνηση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να αντλήσουν περισσότερα μετά από μήνες πίεσης από τη Δύση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ελλείψεων ενέργειας, που επιδεινώθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Σημειώνεται επίσης ότι Αμερικανοί διπλωμάτες εργάζονται εδώ και εβδομάδες για να οργανώσουν την πρώτη επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ριάντ μετά από δύο χρόνια τεταμένων σχέσεων λόγω διαφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πόλεμο στην Υεμένη και τις προμήθειες όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν…Πηγή: Source link