Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου: Φινάλε με τρία παγκόσμια ρεκόρ και ένα που το… πήρε ο άνεμος!

Αθλητικά


Με τρία παγκόσμια ρεκόρ και ένα που χάθηκε στον… άνεμο, καθώς και εννέα νέα εθνικά ρεκόρ, γράφτηκε ο επίλογος του εφετινού Πανελλήνιου πρωταθλήματος στίβου που διοργάνωσε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, στο Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Συνδιοργανωτές του πρωταθλήματος ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ τη διοργάνωση υποστήριξαν ο Δήμος Καλαμαριάς αλλά και Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Τα παγκόσμια ρεκόρ σημείωσαν η Στέλλα Σμαραγδή στο τριπλούν, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης στην δισκοβολία και ο Αχιλλέας Σταματιάδης στα 400μ. Τρομερή επίδοση στα 200μ. σημείωσε ο Θανάσης Γκαβέλας (με guide τον Σωτήρη Γκαραγκάνη), ωστόσο η επίδοση δεν θα μετρήσει ως ρεκόρ κόσμου λόγω του ευνοϊκού ανέμου που υπήρχε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Διαβάστε επίσης: 11 ομάδες σε 9 χρόνια: Αυτός είναι ο… γυρολόγος, Νέιτ Γουόλτερς, που θέλει ο Παναθηναϊκός

Παγκόσμια Σμαραγδή στο τριπλούν

Μπορεί να αγχώθηκε αφού το παγκόσμιο ρεκόρ δεν «βγήκε» στο πρώτο ή/και το δεύτερο άλμα, όμως η Στέλλα Σμαραγδή αποδείχθηκε συνεπής για ακόμη μία φορά με το… ραντεβού της! Ένα ραντεβού με μια παγκόσμια επίδοση, σαν κι αυτή που σημείωσε στον τελικό του τριπλούν (T47), όπου είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ, κατά 32 εκατοστά! Η Σμαραγδή, η οποία πριν τον τελικό του τριπλούν, είχε πάρει μέρος και στο μήκος, προσγειώθηκε στα 10 μέτρα 35 εκατοστά, διαλύοντας το ρεκόρ που κατείχε η ίδια από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση, επίσης στη Θεσσαλονίκη, με 10.03μ. Να σημειωθεί ότι στο μήκος η Σμαραγδή κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση με καλύτερο άλμα στα 5 μέτρα 9 εκατοστά.

Back to back παγκόσμιο ρεκόρ για τον Κωνσταντινίδη

Το φράγμα των 24 μέτρων στη δισκοβολία F32 «έσπασε» ο Αθανάσιος (Σάκης) Κωνσταντινίδης στο φινάλε του πρωταθλήματος, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κόσμου. Ο αθλητής του ΛΣ. Ο Μακεδόνας έστειλε τον δίσκο να «προσγειωθεί» στα 24 μέτρα 25 εκατοστά, βελτιώνοντας κατά πολύ το δικό του ρεκόρ κόσμου (23.08μ.) από τον Μάρτιο του 2021 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κάτοχος τριών μεταλλίων σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, άγγιξε και το ρεκόρ Ευρώπης στη σφαιροβολία F32. Είχε καλύτερη βολή στα 11.33μ. τη στιγμή που το δικό του Ευρωπαϊκό ρεκόρ είναι 11.36 από το 2022 στο Ηράκλειο…Πηγή: in.gr