Παγκόσμια οικονομία: Η ύφεση μπορεί να περιμένει, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει 

Οικονομία


Διαπιστώσεις και εκτιμήσεις σε έναν κόσμο αβεβαιοτήτων

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει μπει στον τέταρτο μήνα και να μη διαφαίνεται ακόμα λύση ειρήνευσης στον ορίζοντα, με τις διαλυτικές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα να μην έχουν ξεπεραστεί, με τον πληθωρισμό να καλπάζει με ρυθμούς πρωτόγνωρους εδώ και τέσσερις δεκαετίες και με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από οικονομίες και αγορές, το ερώτημα «τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», που συνήθως τίθεται μετά το πέρας των θερινών διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, ζητεί επιτακτικά απαντήσεις προτού ακόμα μπει το καλοκαίρι.

Πολυτέλειες για ανάπαυλα – πόσω μάλλον για ραστώνη και για dolce far niente – εφέτος δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον για τους κυβερνώντες, από τους οποίους οι κυβερνώμενοι πολίτες απαιτούν χειρισμούς διορθωτικούς που θα αποτρέψουν τα χειρότερα. Και τα χειρότερα είναι πρώτον η εξάπλωση του πολέμου, που θέτει υπαρξιακά ερωτήματα ακόμα και για τη συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισμού και δεύτερον η εξάπλωση της οικονομικής κρίσης, που για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του πλανήτη θέτει επίσης υπαρξιακό πρόβλημα.

Στα πεδία του πολέμου φαίνεται ότι η Δύση έχει βολευτεί να μάχεται δι’ αντιπροσώπων – των Ουκρανών. Στα πεδία της οικονομίας κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι, απλούστατα, η απειλή της καταστροφής χτυπά πλέον και την πόρτα της. Και έχει όνομα: στασιμοπληθωρισμός. Δηλαδή χαμηλοί ή αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και καλπασμός των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Στην παρούσα χρονική συγκυρία οι ειδικοί εκτιμούν ότι περιθώρια άμεσων διορθωτικών χειρισμών εκ μέρους των κυβερνώντων υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της απειλής: τη στασιμότητα ή την ύφεση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός εκτιμούν ότι… ήρθε για να μείνει!

Υφεσιακοί παράγοντες

Πέντε είναι οι υφεσιακοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία. Κατ’ αρχάς ο πόλεμος, που εν προκειμένω είναι όντως «πατήρ πάντων», κατά τον Ηράκλειτο, μια και αποτελεί τη μεταβλητή εκείνη που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει το ρου ακόμα κι αυτής της ανθρώπινης ιστορίας – αν πατηθεί κάποιο λάθος «κουμπί», ας πούμε.

Δεύτερος υφεσιακός παράγοντας είναι η πανδημία και…Πηγή: Source link