Πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υγεία

Υγεία


Στην εδραίωση της εμπιστοσύνης στο κράτος, στοχεύει η ψηφιακή μεταρρύθμιση συνολικά, ενώ στην υγεία αναμένεται η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και η καταπολέμηση της διαφθοράς

Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ογκολογικών φαρμάκων που κόστισε στον ΕΟΠΥΥ 37.000 ευρώ, αποκάλυψε όμως την έλλειψη ογκολογικής επιτροπής και την έλλειψη ελέγχου στον τρόπο διακίνησης των ογκολογικών φαρμάκων σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ο έλεγχος από την περιφερειακή διεύθυνση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όπως διαπιστώθηκε, το 96% των συνταγών ενός από τους δύο γιατρούς του συγκεκριμένου νοσοκομείου εκτελούνταν σε ένα φαρμακείο έξω από το νοσοκομείο, παρότι 20 μέτρα δίπλα υπήρχε και άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως εκτελούσε μαζί με άλλα φαρμακεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, το υπόλοιπο 4% των συγκεκριμένων συνταγών.

Καθώς επρόκειτο για ογκολογικά φάρμακα, η ζημιά του ΕΟΠΥΥ προήλθε από το γεγονός ότι οι συνταγές εκτελούνταν από ιδιωτικό φαρμακείο και όχι από το φαρμακείο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη διαφορά τιμής από το ένα σημείο διάθεσης στο άλλο.

Αντίστοιχα, η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απέκλεισε το ενδεχόμενο κατευθυνόμενης συνταγογράφησης σε περίπτωση ιατρείου στη Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης, όπου οι συνταγές εκτελούνταν στην περιοχή του Αγ. Παύλου. Στην περίπτωση αυτή, οι ασθενείς ζούσαν στην περιοχή του Αγ. Παύλου και ο γιατρός διατηρούσε παλαιότερα το ιατρείο του στην ίδια περιοχή.

Τα παραδείγματα αυτά έφερε ο προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μιλώντας σε εκδήλωση για την Διαφάνεια και την Ψηφιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι στο ΕΣΥ «βασιλεύει» το «φακελάκι» φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση από πλευράς διαφθοράς στον τομέα υγείας.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, σημείωσε πως δεν υπάρχει «καλή και καλή διαφθορά» και πως δεν μπορεί να υπάρχει «καμία ανοχή σε ανήθικες και παράνομες πρακτικές που ωθούν τον πολίτη στη δύσκολη στιγμή να πληρώσει. Όσοι επιχειρούν να «στρογγυλέψουν» τα πράγματα, δεν…Πηγή: in.gr