Πάνω από τους μισούς καρκίνους εντοπίζονται σε άτομα άνω των 65 ετών

Υγεία


Καρδιαγγειακά, καρκίνος, άνοια, διαβήτης, οστεοπόρωση, αυτές οι χρόνιες παθήσεις καραδοκούν και χρειάζεται ένας υγιεινός τρόπος ζωής από τις νεαρές ηλικίες για να αποφευχθούν ή να καθυστερήσουν

Ζωτικής σημασίας για τους ηλικιωμένους είναι η διατροφή, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί ως «φάρμακο» για το σώμα, χωρίς να το καταπονεί ή να το επιβαρύνει.

Παρόλα αυτά, ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει δυσθρεψία, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει από τη διατροφή του την απαραίτητη ποσότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό προκύπτει είτε ως αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης τροφής και θρεπτικών συστατικών, είτε ως αποτέλεσμα διαταραχών στην απορρόφηση και στον μεταβολισμό. Εκτός των σωματικών αιτιών η δυσθρεψία είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων.

Η δυσθρεψία έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και προκαλεί διαταραχές στη σωματική και νοητική λειτουργία. Σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία (σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας), αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, οστεοπόρωση, κ.ά.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους, εξάντληση, αδυναμία ή δυσκολία στην κίνηση αποτελούν κάποια από τα αναγνωρίσιμα «σημάδια» της δυσθρεψίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (ΕΓΓΕ) Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, αναφέρθηκε στη δυσθρεψία, τονίζοντας πως «η σωστή διατροφή, όπως η μεσογειακή,  είναι σημαντική, όμως χρειάζεται και φυσική δραστηριότητα ήπιας έντασης, όπως περπάτημα και κολύμβηση. Η άσκηση στην τρίτη ηλικία συμβάλλει στο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση οι κινητικές λειτουργίες του ατόμου, η όραση και η ακοή, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, καθώς επίσης και το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Η άσκηση ενδυναμώνει το ηλικιωμένο άτομο, βοηθώντας το να έχει αίσθηση του σώματός του και βελτιώνει την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο επιρρεπές σε πτώσεις. Παράλληλα με την άσκηση βελτιώνεται και η ψυχική διάθεση, μειώνεται το άγχος και απομακρύνεται ο…Πηγή: in.gr