Ο όρος Μητσοτάκη και η τουρκική εμμονή με την αποστρατιωτικοποίηση

Πολιτική


Καμία ανοχή στη ρητορική Ερντογάν περί ελληνικής «κυριαρχίας υπό όρους» στα νησιά και στις υπερπτήσεις – «Ετοιμη διά παν ενδεχόμενο» η Αθήνα – Το μπαράζ προκλήσεων και η απάντηση με διεθνοποίηση του ζητήματος των διεκδικήσεων και αποδόμηση των επιχειρημάτων της Αγκυρας μέσω «πακέτου» χαρτών του υπουργείου Εξωτερικών

Οταν στις 13 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ατμόσφαιρα μέσα στην κατοικία Vahdettin Kosku στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, όπου ο τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό, έμοιαζε θερμή. Ωστόσο, ο παγωμένος καιρός που είχε χτυπήσει εκείνες τις ημέρες την πόλη ταίριαζε καλύτερα στο επίπεδο των ελληνουρκικών σχέσεων.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου, ίσως και πέραν των ορίων της προσβολής, προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι αθέτησε τη «συμφωνία» που έκαναν για μη ανάμειξη τρίτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως όμως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έναν όρο στον τούρκο συνομιλητή του, τον οποίο εκείνος φαίνεται να αγνοεί.

Η ρητορική και οι υπερπτήσεις

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ότι εφόσον συνεχιστεί η ρητορική περί ελληνικής «κυριαρχίας υπό όρους» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, καθώς και οι υπερπτήσεις, τότε θα είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως μια «θετική ατζέντα», συζητήσεις σε επίπεδο ΜΟΕ, πολιτικών διαβουλεύσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, πόσω μάλλον μία σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που ποτέ δεν συμφωνήθηκε κατηγορηματικά αλλά υπήρχε ως σενάριο.

Ο κ. Ερντογάν και οι στενοί συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, φαίνεται ότι δεν έδωσαν σημασία στον όρο που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Αλλωστε ο κ. Ακάρ δεν έπαυσε ποτέ τις «επιθετικές» δηλώσεις ακόμα και μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ το μπαράζ υπερπτήσεων (42 σε μία μόνο ημέρα, στις 27 Απριλίου, πάνω από κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Σύμη, η Χάλκη και το…Πηγή: in.gr