Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Βούτσης: Ούτε βίδα από τους εξοπλισμούς δεν κατασκευάζεται στην Ελλάδα

Πολιτική


«Αυταπάτη» χαρακτηρίζει ο Νίκος Βούτσης την αίσθηση ότι τα αμυντικά συμβόλαια «αγοράζουν» συμμαχίες.

Το πακέτο εξοπλισμών της κυβέρνησης ΝΔ υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες της χώρας, ενώ ούτε βίδα από τα οπλικά συστήματα δεν έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου από τη ΔΕΘ. «Τόσο τα Rafale όσο και οι Belharra κατασκευάζονται εξολοκλήρου στη Γαλλία» σημείωσε ο κ Βούτσης, σημειώνοντας ότι στον αντίποδα η Άγκυρα κατασκευάζει το 62% των οπλικών της συστημάτων στο εσωτερικό, ενώ κάνει και σημαντικές εξαγωγές.

  • Διαβάστε επίσης: Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Φάμελλος: Ανάγκη επιβολής ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στις εταιρείες ενέργειας

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε εξάρτηση, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι μετά από 3-5 χρόνια διπλασιάζεται το ποσό απόκτησης των οπλικών συστημάτων λόγω των προγραμμάτων συντήρησης.

Αυταπάτη το ότι «αγοράζονται» συμμαχίες

«Έχουμε δώσει παραγγελίες σε όποιον πέρναγε από μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «αυταπάτη» την αίσθηση ότι τα αμυντικά συμβόλαια «αγοράζουν» συμμαχίες.

«Ήμασταν έτοιμοι να στείλουμε κόσμο στο Σαχέλ και το γλιτώσαμε επειδή αποχωρήσανε οι Γάλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι, αναφορικά με την ρήτρα αμυντικής συνδρομής, το να περάσει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ από το Αιγαίο έχει τη σημασία του, αλλά ως εκεί.

Για τις ΗΠΑ, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «έχουν πάρει πολλά» στην Ελλάδα, ακόμα και επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπαθούσαμε να εξασφαλίζουμε ανταλλάγματα, να έχουμε μεγαλύτερες άμυνες, δίναμε προσοχή στην προστιθέμενη αξία», είπε.

Τόνισε μια από τις παραμέτρους της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι η αμυντική βιομηχανία, η οποία πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο μεταξύ άλλων και επειδή οι νέες τεχνολογίες περνάνε κατεξοχήν μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις.