Ο Ερντογάν ψάχνει να δέσει νέες συμμαχίες σε συμβόλαια εξοπλιστικών

Πολιτική


Ο Ερντογάν εμφανίστηκε κατηγορηματικός, «κανένα όρο σχετικά με την Ελλάδα δεν μου έθεσε ο Μπάιντεν για τα F-16»

Έναν ακόμα δίαυλο διατήρησης της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας βλέπει στο θέμα των F-16 ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα ζήτημα που επίσης δυνητικά θα μπορούσε να του χρησιμεύσει και στο νέο παζάρι που ξεκινά για την ολοκλήρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα των F-16 και της τροπολογίας που πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής των ΗΠΑ, αναμένοντας την τελική έγκριση περί το τέλος του χρόνου για να γίνει νόμος του κράτους, η οποία επιχειρεί να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία παραμένει ψηλά στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τι θα γίνει αν η τροπολογία γίνει νόμος των ΗΠΑ

Ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων καθώς και οι διαρροές για αναζήτηση της Άγκυρας και εναλλακτικών επιλογών σε αμυντικά συστήματα, σε περίπτωση που το μπλόκο του Κογκρέσου επικρατήσει της βούλησης Μπάιντεν.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Ιράν, ρωτήθηκε για τα F-16, τις προθέσεις και τους «όρους» που του έθεσε ο Αμερικανός ομόλογος του Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Κανένα όρο σχετικά με την Ελλάδα δεν μου έθεσε ο Μπάιντεν» τόνισε ενώ απέδωσε τις όποιες αντιδράσεις σε μία μερίδα βουλευτών.

F-16 και ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα

Το σενάριο άλλωστε το ελληνικού λόμπι το οποίο προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση F-16 ακόμα και παρά τη βούληση του Αμερικανού προέδρου, διακινείται ευρέως στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διατήρησης ζωντανής της σπίθας της έντασης που πρέπει να σιγοκαίει μέχρι και τις εκλογές του 2023.

Ενδεικτικό είναι ότι το θέμα των F-16 συνδέεται και με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας και δη με τα F-35 και τα Rafale με τούρκους αναλυτές να προειδοποιούν για ελληνική υπεροχή στους αιθέρες σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξισορρόπηση από την πλευρά της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο τα τουρκικά ΜΜΕ κατέγραψαν αναλυτικά και το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Όστιν.

Ο Μπάιντεν και οι δυνατότητες του

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της η Χουριέτ τόνιζε ότι αν ο…Πηγή: in.gr