Ο Ερντογάν, ο Μπαχτσελί και ο κίνδυνος των «Γκρίζων Λύκων»

Πολιτική


Οι πολιτικοί στην Τουρκία χρησιμοποιώντας τους «Γκρίζους Λύκους» εκπαιδεύουν – επί της ουσίας – την τουρκική κοινωνία στο μίσος και τον εθνικισμό

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί σειρά ετών εμφανίζεται να υιοθετεί έναν συγκεκριμένο χαιρετισμό. Το χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων». Μίας ακροδεξιάς εθνικιστικής οργάνωσης η οποία έχει γίνει επανειλημμένα και σε βάθος δεκαετιών το «μακρύ χέρι» των τουρκικών κυβερνήσεων, όποτε αυτές χρειαζόντουσαν ένα «εθνικιστικό αφήγημα». Από το 1960 και μετά. Στην Ελλάδα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μέσω των επιθετικών τουίτ απέναντι στην Ελλάδα αλλά και του «χάρτη Μπαχτσελί» που έδειχνε τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη στην τουρκική επικράτεια.

Το κόμμα που στεγάζει τους Γκρίζους Λύκους είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) πρόεδρος του οποίου είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν. Με σκληρό εθνικιστικό λόγο, ακραία ρητορική, απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όποιον θεωρείται «εχθρός» της Τουρκίας ή απέναντι στον τουρκικό εθνικισμό.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Καλεί τον Ερντογάν να απαντήσει για τον χάρτη Μπαχτσελί

Η διατήρηση της έντασης εκτός «θεσμικού πλαισίου»

Ο Μπαχτσελί έχει πολλές φορές πει όσα δεν ήθελε – όχι δεν μπορούσε – ο Ερντογάν και δη απέναντι στην Ελλάδα. Χωρίς «θεσμικούς» περιορισμούς ο κυβερνητικός εταίρος του τούρκου προέδρου θεωρείται από την Άγκυρα ότι μπορεί να είναι αυτός που θα κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Αυτός που θα λέει όσα πρέπει να ειπωθούν για την συντήρηση ενός κλίματος πόλωσης και έντασης στην τουρκική κοινωνία, χρήσιμο για τον αποπροσανατολισμό από τα ζητήματα που αποτελούν επί της ουσίας αιτία για πρόκληση αντιδράσεων, όπως η οικονομική κρίση.

Ο Μπαχτσελί έχει επιστρατευθεί για να θυμίσει στους Έλληνες πώς οι Τούρκοι τους πέταξαν στη θάλασσα, πώς η Αθήνα πρέπει να φοβάται την οργή της Άγκυρας αλλά και γιατί τα ελληνικά νησιά δεν είναι και τόσο ελληνικά κατά την άποψη του, αφού η κυριαρχία τους μπορεί να αμφισβητηθεί με διάφορους τρόπους. Όπως το αφήγημα της αποστρατικοποίησης.

Διαβάστε επίσης: Έντονη αντίδραση της Αθήνας μετά την απίστευτη τουρκική πρόκληση από τον Μπαχτσελί

Οι απειλές του δε έχουν διατυπωθεί απέναντι στην Ελλάδα,…Πηγή: in.gr