Ο Ερντογάν δηλώνει νικητής, η τουρκική αντιπολίτευση «πυροβολεί» και στις ΗΠΑ αντιδρούν για τα F-16

Πολιτική


Για το εσωτερικό του Ερντογάν το μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ήταν καθοριστικής σημασίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε και επισήμως τον εαυτό του «νικητή» της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε φρόντισε να απαριθμήσει και ο ίδιος ενώπιον των δημοσιογράφων το τι κέρδισε από το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έμεινε εκεί.

Το γεγονός ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη συμβιβάστηκαν να «αντιμετωπίσουν» τις ανησυχίες Ερντογάν για την «τρομοκρατία», το εμπάργκο όπλων, καθώς και τη στήριξη τους στην Τουρκία στο πλαίσιο της ΕΕ, σε σχέση με την ΚΕΠΑΑ αλλά και την PESCO, με δεσμεύσεις για αλλαγή στη νομοθεσία τους του έδωσε αέρα νικητή όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Λόγια όχι πράξεις

Και ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Απάντησε δε σε όλους όσους έσπευσαν να πουν ότι Φινλανδία και Σουηδία δεν θα εφαρμόσουν όσα υπέγραψαν, ότι εάν μείνουν στα λόγια και δεν προχωρήσουν σε πράξεις τότε δεν θα φέρει τις υποψηφιότητες τους για το ΝΑΤΟ στην τουρκική Βουλή.

Για το εσωτερικό του, κατ’ αρχήν, το μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία ήταν καθοριστικής σημασίας. Θα μπορούσε να επιστρέψει κυρίαρχος έχοντας μόνο αυτό.

Διαβάστε επίσης: «Πυρά» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν με Αναστασιάδη

Τα μηνύματα

Τόσο γιατί στην Τουρκία έχουν σημασία ο φόρος αίματος που πληρώνει σε αυτό που ο Ερντογάν ονομάζει «πόλεμος με την τρομοκρατία», όσο και για την εμφάνιση της χώρας ως διεθνούς δύναμης, που επιβάλλεται και προστατεύει «τα συμφέροντα της».

Σύμφωνα με αναλυτές ωστόσο η σημειολογία του μνημονίου ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Τουρκίας. Στέλνει και το μήνυμα που ο Ερντογάν ήθελε από την αρχή διεθνώς. Και που η Δύση ποτέ δεν έχει πάψει να ομολογεί. Ότι το ΝΑΤΟ, η Δύση έχει ανάγκη την Τουρκία και δεν θα τη θυσίαζε ποτέ στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Τα ευχαριστώ του Μπάιντεν και η πολιτική των ισορροπιών

Στις νίκες που πήρε ο Ερντογάν ήταν και τα «ευχαριστώ» του Τζο Μπάιντεν. «Ευχαριστώ» για την άρση του βέτο απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία. «Ευχαριστώ» όμως και για την συμβολή της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και δη στο διάδρομο εξαγωγής…Πηγή: in.gr