ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Οικονομία


Τι δείχνει έρευνα της S&P Platts

Η αδυναμία πολλών χωρών μελών του ΟΠΕΚ να ανταποκριθούν στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά το πετρελαϊκό καρτέλ να μην πιάσει του στόχους που έχει θέσει ούτε τον Μάιο.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα της S&P Platts, την οποία δημοσιεύει το oilprice.com.

Μόνο τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚ έχασε τον στόχο του κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ενώ σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση τον Μάιο, το σύνολο ήταν ακόμα πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις. Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή στη Νιγηρία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Platts μετρά την παραγωγή του ΟΠΕΚ, σημείωσε επικεφαλής της S&P Platts για θέματα ΟΠΕΚ και Μέσης Ανατολής Χέρμαν Γουάνγκ.

Η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα και το Κονγκό παρήγαγαν επίσης πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τον περασμένο μήνα, και οι περισσότεροι από τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ παρήγαγαν επίσης λιγότερα από τα συμφωνηθέντα. Η παραγωγή της Ρωσίας ουσιαστικά αυξήθηκε τον Μάιο μετά από πτώση τον Απρίλιο.

Η τελευταία συμφωνία

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 bpd αντί των 432.000 bpd που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Ορισμένοι παρατηρητές θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε επιτυχία για τη δυτική διπλωματία, αλλά η αγορά αντέδρασε με έναν ίσως αντιφατικό, εκ πρώτης όψεως, τρόπο, με τις τιμές να αυξάνονται πραγματικά μετά την ανακοίνωση.

Ποιοι τα καταφέρνουν

Πράγματι, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις αρχικές ποσοστώσεις παραγωγής τους και αυτό δεν ήταν μυστικό. Μόνο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί γρήγορα για να καλυφθούν οι ελλείψεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι απρόθυμοι να το κάνουν.

Τι λέει η JP Morgan

«Με λίγα μέλη του ΟΠΕΚ+ να έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 bpd τον Αύγουστο», έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά και ο David Sheppard των FT υπογράμμισε ότι η αδυναμία αυτή σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί για ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

«Η Κίνα ανοίγει ξανά. Οι άνθρωποι πετούν ξανά. Η ζήτηση…Πηγή: Source link