Οι 3+3 προεκλογικοί μήνες του Μητσοτάκη

Πολιτική


Στα δύο σπάει τη (μακρά) ευθεία προς τις εθνικές κάλπες του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας στρατηγική διαδοχικών φάσεων

Στα δύο σπάει τη (μακρά) ευθεία προς τις εθνικές κάλπες του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας στρατηγική διαδοχικών φάσεων με διαφορετικό στις λεπτομέρειές τους περιεχόμενο αλλά και στόχους. Από το τρίπτυχο που ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως σύνθημα καθ’ οδόν προς την τελική αναμέτρηση, το μήνυμα της «σταθερότητας» θα διαπερνά ως το τέλος τη γαλάζια πορεία, ωστόσο η λέξη «συνέπεια» κουμπώνει περισσότερο στην τακτική της τρέχουσας, άτυπης προεκλογικής κούρσας και η λέξη «συνέχεια» θα έρθει μπροστά κατά το τελευταίο σπριντ.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι εκλογές προσδιορίζονται για το τέλος της ερχόμενης άνοιξης διαμορφώνονται 3+3 (προεκλογικοί) μήνες με συγκεκριμένους στόχους αλλά και… προεργασία. Αρχικά είναι περισσότερο η θωράκιση της βάσης της ΝΔ με αναμμένες ήδη τις κομματικές μηχανές μακριά από «εσωστρέφεια και αλαζονεία», σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, αλλά και με την αγωνία να δίνονται χειροπιαστές «λύσεις στα προβλήματα» εντός του χειμώνα.

Επειτα είναι η διεύρυνση της γαλάζιας απήχησης κυρίως μέσα από την προβολή προγραμματικού σχεδίου επόμενης ημέρας (για την «Ελλάδα του 2030», όπως συζητείται στο πρωθυπουργικό γραφείο), με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή του Μητσοτάκη για συνεχή ανοίγματα σε ψηφοφόρους του Κέντρου.

Τα πεπραγμένα και η «κοινωνική φροντίδα»

Οι πολιτικές μάχες δίνονται ήδη πάντως στο τερέν της οικονομίας, με την κυβέρνηση να επιμένει στο διπλό μήνυμά της ότι η «στοχευμένη στήριξη» (και όχι οριζόντια) θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί» και ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. Στην εξίσωση αυτή πέφτουν όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις, την ώρα που επιχειρείται η προβολή της «μεγάλης» – κατά τους κυβερνητικούς – «εικόνας» με θετικές ειδήσεις: πρόκειται για το κεντρικό, αυτή τη στιγμή, άτυπο προεκλογικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε», δηλαδή η προβολή πεπραγμένων της κυβέρνησης μέσα σε συνθήκες κρίσεων.

«Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσεις και μπορούμε να οδηγήσουμε το σκάφος της πατρίδας μας με ασφάλεια στα ταραγμένα νερά μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής…Πηγή: in.gr