Οι χάρτες της τουρκικής αμφισβήτησης, οι συμμαχίες και τα εξοπλιστικά

Πολιτική


Η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας γίνεται μία επικίνδυνη πολιτική γραμμή, που βάζει στο τραπέζι ο τούρκος πρόεδρος και ακολουθεί ακόμα πιο επιθετικά η αντιπολίτευση

Δηλώσεις, χάρτες, αναρτήσεις. Μία ρητορική πρόκληση κάθε μέρα επιχειρεί η τουρκική ηγεσία. Ξεκινώντας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δίνει τη «γραμμή» και φτάνοντας μέχρι την αντιπολίτευση που επενδύει στην ρητορική της έντασης ως ένα χαρτί «ασφαλές και δοκιμασμένο», η Τουρκία βαδίζει στο δρόμο των εκλογών.

Με το βλέμμα στην οικονομική κρίση και την αδυναμία πρότασης επί των πραγματικών θεμάτων που απασχολούν την τουρκική κοινωνία, η Ελλάδα γίνεται ο «παραδοσιακός εχθρός», που δίνει τη «λύση» στον προεκλογικό λόγο χωρίς κόστος μεγάλων υποσχέσεων.

Επικίνδυνη ρητορική

Η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας γίνεται μία επικίνδυνη πολιτική γραμμή, που βάζει στο τραπέζι ο τούρκος πρόεδρος και ακολουθεί ακόμα πιο επιθετικά η αντιπολίτευση.

Ο «χάρτης Μπαχτσελί» δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Το αντίθετο. Ο ακροδεξιός εταίρος του τούρκου προέδρου και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) που στεγάζει τους «Γκρίζους Λύκους», Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν από αυτούς που φρόντιζαν και σε καιρούς ηρεμίας να διατηρούν το ζήτημα «Ελλάδα» στην ατζέντα τους.

Διαβάστε επίσης: Μπαχτσελί: Νέος «εμπρηστικός» χάρτης – Απλώνει την Τουρκία μέχρι την Κρήτη

Ακόμα και πριν ο Ερντογάν κηρύξει «ανένδοτο» με το «Μητσοτάκης γιοκ» και επιχειρήσει να αναζητήσει κι αυτός μία πρακτική ανάλογη με τους χάρτες που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά σε εταίρους και συμμάχους, στην προσπάθεια της να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Η σύνδεση με τις εκλογές του 2023

Τα ελληνοτουρκικά και η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας για πολλούς αναλυτές συνδέεται άμεσα με τις εκλογές του 2023 και την τάση στις δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως ηττημένο σε αυτή την αναμέτρηση.

Η ανάγκη του τούρκου προέδρου για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού αφηγήματος, το οποίο θα του επιτρέπει να ξεπεράσει – επικοινωνιακά – το ζήτημα της οικονομίας ενισχύεται διαρκώς καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και η μείωση της αγοραστικής…Πηγή: in.gr