Οι απειλές Ερντογάν, οι προειδοποιήσεις της Αθήνας στους συμμάχους και η προπαγάνδα του πολέμου

Πολιτική


Οι ισορροπίες γίνονται κάθε μέρα και πιο εύθραυστες καθώς Ελλάδα – Κύπρος και Τουρκία βαδίζουν προς εκλογές δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο

«Η τουρκική στάση απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να καταδικαστεί από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Εάν αυτό δε γίνει έγκαιρα ή ένα υποτιμηθεί η σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να γίνουν ξανά μάρτυρες μιας παρόμοιας κατάστασης με αυτή που διαδραματίζεται σε κάποιο άλλο σημείο της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα επιθυμούσε στα αλήθεια να δει».

Η εν λόγω αναφορά στις επιστολές του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδος στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες μπορεί να χαρακτηριστεί ενδεικτική των ανησυχιών της Αθήνας από την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας. Μία προειδοποιήσεις για ένα νέο πολεμικό σκηνικό στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας

Πολύ περισσότερο δε αφού τον τόνο των απειλών δίνει ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως άλλωστε έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει τουρκικές διπλωματικές πηγές, όταν αξιωματούχοι και άλλοι πολιτικοί παράγοντες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Τουρκία καταφέρονται εναντίον της Ελλάδας με «προειδοποιήσεις» και απειλές και ο Ερντογάν παραμένει σιωπηλός, αυτή η σιωπή έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία.

Όταν ωστόσο αποφασίζει να κατευθύνει στα άκρα ο ίδιος τις απειλές σε ένα κρεσέντο ρητορικής, η κατάσταση είναι σοβαρή.

Η Τουρκία χτίζει στον αναθεωρητισμό

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Τουρκία παγιώνει πλέον την πολιτική της ως αναθεωρητική δύναμη, η οποία μπαίνει στην επίσημη ατζέντα και η υποτίμηση της είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμα και αν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρείται ότι – προς το παρόν – «θωρακίζει» την Ελλάδα, αφού ένα ρήγμα στο ΝΑΤΟ υπό αυτές τις συνθήκες είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κίνδυνος έχει ξεπεραστεί επ’ αόριστο.

Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας και της αναζήτησης ενός «θερμού…Πηγή: in.gr