Οδηγίες για να διατηρήσετε ασφαλή τρόφιμα και νερό στη ζέστη

Υγεία


Τι πρέπει να προσέχουμε προκειμένου να αποφύγουμε τις τροφικές δηλητηριάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Εντούτοις συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλονται στον εσφαλμένο τρόπο διαχείρισης των φαγητών που τρώμε και του νερού, παρότι είναι γνωστό πως αλλοιώνονται εύκολα όταν κάνει πολλή ζέστη.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι απαραίτητο να τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – την περίοδο, δηλαδή, που το θερμόμετρο αγγίζει… κόκκινο.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς το φετινό καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα ζεστό, το ένθετο «Υγεία» υπενθυμίζει τις αναλυτικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ για την ασφάλεια της διατροφής στη ζέστη, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την καλή συντήρηση των τροφίμων αλλά και η «Mayo Clinic» για τα συμπτώματα που υποδηλώνουν τροφική δηλητηρίαση.

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα

Ο ΕΟΔΥ στους κανόνες του συμπεριλαμβάνει τα εξής:

–  Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από τον χειρισμό των τροφίμων.

– Να μαγειρεύετε το φαγητό μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή του.

– Να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη (π.χ. μαχαίρια, επιφάνειες κοπής) για τον χειρισμό ωμών φαγητών.

– Να πλένετε προσεκτικά φρούτα και λαχανικά, ιδίως εάν πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.

– Να μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους.

– Να πλένετε και να απολυμαίνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε για την προετοιμασία του φαγητού.

– Να μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτεθειμένο στη ζέστη. Πρέπει να το διατηρείτε σε κατάλληλη θερμοκρασία, ιδανικά κάτω από 5°C. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα το βάζετε στο ψυγείο σύντομα μετά το μαγείρεμα.

– Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του.

– Να φυλάσσετε σε ξεχωριστά δοχεία τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά.

– Να προστατεύετε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια και άλλα ζώα.

Τι προτείνεται για το νερό

–…



Πηγή: in.gr