Ν. Δένδιας: «Δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας»

Πολιτική


Τι είπε για την Λιβύη

Σαφές μήνυμα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση, καθώς και ότι απέναντι στη διαρκή μεθόδευση αντιστροφής της πραγματικότητας, την οποία επιχειρεί η τουρκική πλευρά, η χώρα μας θωρακίζεται, διπλωματικά και αμυντικά, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εξίσου, ο Νίκος Δένδιας διαμηνύει πως απέναντι στις συνθήκες κλιμακούμενης απειλής από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επιλέξει να αντιτάσσει, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων, τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Διαβάστε επίσης: Ντάσιτς: Η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη της Σερβίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα

Για τα ελληνοτουρκικά

Μάλιστα, εκτιμά πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο που θα μπορούσε να εξηγηθεί απλά και μόνο με τις εκλογικές ανάγκες της τουρκικής ηγεσίας. Αντίθετα, διαβλέπει πως φαίνεται να αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της τωρινής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που υπηρετεί με συνέπεια το αναθεωρητικό της αφήγημα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», υπογραμμίζει πως εποικοδομητικός και ουσιαστικός διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει στο τοξικό περιβάλλον που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα. «Εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της ισοτιμίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Όχι με λογικές ισχύος και με προσωπικές προσβολές. Όχι με αμφισβήτηση της κυριαρχίας και με παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Όχι με «τσαμπουκάδες» και «νταηλίκια»» διαμηνύει με σαφήνεια.

Ειδική αναφορά κάνει στην «αμέριστη στήριξη στις ελληνικές θέσεις» των εταίρων και συμμάχων της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΕ αποτυπώνεται η αλληλεγγύη προς τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παράλληλα, σε διμερές επίπεδο, στη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και με άλλες χώρες, «γινόμαστε αποδέκτες…Πηγή: in.gr