Ντομάτα: Οι βροχοπτώσεις έφεραν ασθένειες στις υπαίθριες καλλιέργειες

Οικονομία


Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Στις περιοχές των νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας, όπου επικράτησαν έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται περονόσπορος σε καλλιέργειες με υπαίθρια ντομάτα.

Ο παθογόνος μύκητας του περονόσπορου αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Διαβάστε επίσης: Ξηρασία: Η έλλειψη νερού απειλεί την ντομάτα και τα υποπροϊόντα της και στέλνει στα ύψη τις τιμές

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Να γίνει επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Ωίδιο

Συνεχίζεται η προσβολή από το ωίδιο στις υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.

Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα.

Ακάρεα

Προσβολές από το άκουλους με μεγάλους πληθυσμούς στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας στους νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.

Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής, με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Τετράνυχος

Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας .

Οι…Πηγή: Source link