Νοσοκομεία: Μπαίνει τάξη στις ειδικότητες των γιατρών

Υγεία


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναλύει στα «ΝΕΑ» τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση

Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Οπως, μάλιστα, αναλύει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επιβραβεύουν τους άριστους, ενώ παράλληλα το σύστημα θα παράγει ειδικευόμενους ανάλογα με τις τεκμηριωμένες ανάγκες της χώρας και όχι άναρχα, όπως γίνεται έως σήμερα και έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό νέων επιστημόνων στην ανεργία και τη διατήρηση του brain drain. Στην Ελλάδα, άλλωστε, παρατηρείται… υπερπαραγωγή σε ειδικότητες της κοινότητας, όπως είναι για παράδειγμα η Παθολογία και η Καρδιολογία, ενώ αντιθέτως, όπως αποκαλύφθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, το ΕΣΥ «ασθενεί» σε νοσοκομειακές ειδικότητες αιχμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι.

«Για πρώτη φορά η απόκτηση ειδικότητας συνδέεται με τις πραγματικές μας ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό. Υπολογίζουμε τους γιατρούς που χρειάζονται οι πολίτες αλλά και το σύστημα ανά ειδικότητα και προκηρύσσονται οι ανάλογες θέσεις. Αυτό γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες» εξηγεί η Μίνα Γκάγκα. Και συμπληρώνει πως τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς αφενός  μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά οι ελλείψεις και αφετέρου δίνεται κίνητρο στους νέους γιατρούς να παραμείνουν εντός των συνόρων, αφού συρρικνώνεται ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα.

Χάρτης αναγκών

Ισως όμως το πιο σημαντικό για τους νέους επιστήμονες είναι ότι εφεξής θα έχουν πρόσβαση στον χάρτη αναγκών και συνεπακόλουθα θα λαμβάνουν καθοριστικές αποφάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία τους, γνωρίζοντας από πριν ότι μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα υγείας, όταν τελειώσουν την ειδικότητα ή την εξειδίκευσή τους. Μάλιστα, το πρώτο βήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως αποκαλύπτει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Αναλυτικότερα, στην πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ειδικευομένων, που θα λειτουργήσει σύντομα, οι υποψήφιοι θα χρειάζεται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως το πτυχίο, αυτά θα ελέγχονται από το εκάστοτε…Πηγή: in.gr